Huizenprijzen Flevoland in 2011 gedaald

EMMELOORD

De huizenprijzen in de provincie Flevoland zijn vorig jaar met 3,4 procent gedaald, gecorrigeerd na inflatie en tijdelijk overdrachtskorting is dat zelfs een waardedaling van 7,75 procent. Dit blijkt uit de door Prijsverloop.nl tot kwartaalcijfers verwerkte Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) van het CBS & kadaster. Vooral appartementen zijn in waarde gedaald. In Flevoland werden vorig jaar 2057 huizen verkocht. De gemiddelde koopsom van een woning in deze provincie bedroeg 199.806 euro. De gemiddelde huizenprijs bevindt zich in Flevoland nu op het laagste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis, vergelijkbaar met het prijsniveau in 2004. Verwacht wordt dat de huizenprijzen tot 2015 zo’n 10 procent verder gaan dalen. De waarde van woningen wordt grotendeels bepaald door het beschikbare hypotheekbedrag dat huizenkopers te besteden hebben. Dat bedrag zal verder afnemen door een structureel dalende koopkracht vanwege de recessie en financiële crisis.


Auteur

Herman de Haan