Polderhemel

EMMELOORD

Aflevering 951, 16-23 januari.

Het wordt werkelijk druk op Mars. Ook de Amerikanen (NASA) hebben een ruimtesonde naar de Rode Planeet gelanceerd. Deze is op 18 november vertrokken. De sonde draagt de naam MAVEN wat staat voor Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN. Het voornaamste doel is het onderzoek aan de buitenste lagen van de  Marsatmosfeer. Na een jaar, als de sonde een maand in een omloopbaan rond Mars is, begint de missie. De wetenschappers willen antwoord op de vraag waarom Mars van een warme, natte planeet in een koude, droge woestijnwereld is veranderd. In de eerste miljard jaren van het bestaan van Mars waren de omstandigheden daar warm en vochtig. De atmosfeer was dicht genoeg om een waterkringloop gaande te houden. Waar is al dat water gebleven en ook het overgrote deel van de atmosfeer? MAVEN zal ook de invloed van zonnewind en zonnestraling op Mars onderzoeken. Het toestel krijgt een langgerekte elliptische baan waarbij de hoogte boven het oppervlak varieert van ruim 6000 kilometer tot slechts 150 kilometer. Vijfmaal zal het toestel nog lager komen: 125 kilometer. Tijdens de lage passages neemt MAVEN monsters van de buitenste atmosfeerlagen. Aan de hemel valt de komende week te bekijken: Maan, 16 januari om 5.52 uur is het volle maan. De schijngestalte van de maan neemt die week verder af. Het komt nog net niet tot laatste kwartier in deze periode. De maan is aan de ochtendhemel te vinden. Paleneter, ruim voor zonsopgang is de planeet Saturnus laag in het zuidoosten te zien in sterrenbeeld Weegschaal. Hij komt al om 3.30 uur op. Jupiter staat als het donker wordt in het oostnoordoosten. Hij blijft de gehele nacht zichtbaar. Mars komt om 00.30 uur in het oosten op. Ook deze blijft de rest van de nacht zichtbaar. De helderheid neemt langzaam toe. Komeet Ison: in de avond na zonsondergang is de komeet hoog in het noorden te zien, in de vroege morgen lager in het noorden. Hij staat niet ver van de Poolster. De komeet blijft de gehele nacht hoog boven de horizon. De komeet wordt snel minder helder. Hij is alleen in verrekijkers en telescopen te zien. (Tekst: rpelings@hotmail.com)

Auteur

Jitze Hooghiemstra