Koken verbindt culturen in Vollenhove

VOLLENHOVE

Na de eerste aftrap in november van een Indiase maaltijd in Het Lokaal ging het team van Transition Town Vollenhove actief op zoek naar mensen die wilden koken vanuit de traditie uit hun land van herkomst. De achterliggende gedachte is steeds geweest dat deze manier van maaltijden bereiden en samen nuttigen verschillende culturen met elkaar verbindt.

Er volgden een Surinaamse, Indonesische, Duitse en Thaise maaltijd en afgelopen vrijdag was er opnieuw een Indiase maaltijd. De koks hadden de afgelopen keren rekening gehouden met de Nederlandse eetgewoonten en het gebruik van pittige kruiden en paprika aangepast. Deze keer is op speciaal verzoek medium spicy gekookt en tot groot plezier van de Raj genoot iedereen hier van. “Ik kan het gewoon niet in woorden uitdrukken, zo lekker vond ik het”, zegt één van de regelmatig terugkerende gasten. Helaas moesten er een aantal mensen worden teleurgesteld, want het maximum was deze keer 30 mensen. Raj had aangegeven dat het bij hem niet gaat om de kwantiteit maar dat de kwaliteit belangrijker is. Hij heeft vaker gekookt voor groepen van 8 mensen bij hem thuis, alleen op zaterdag omdat hij door de week werkt als ICT’er. Mensen die deze keer niet in de gelegenheid waren, maar toch wel geïnteresseerd zijn in een Indiase maaltijd, kunnen op zijn website www.curryinvollenhove.nl een maaltijd bestellen. Raj is geboren in India en hij woont met zijn vrouw Eefke uit Sint Jansklooster en twee jonge kinderen sinds een jaar in Vollenhove. Op de vraag hoe hij het vind om in Vollenhove te wonen antwoord hij lachend dat het wel een verschil is met Londen, want hij is in Engeland opgegroeid. Dat is ook te merken aan het feit dat het Nederlands spreken nog niet zo vlot gaat, maar hij verstaat het prima. Dat Raj zijn taak als kok en het verbinden met culturen serieus nam, bleek uit zijn presentatie. In traditionele Indiase kledij legde hij uit welke kruiden hij had gebruikt en hier had hij voorbeelden van meegenomen. Tijdens het eten ging hij persoonlijk de tafels langs om er zeker van te zijn dat iedereen het naar z’n zin had en genoot zichtbaar van het resultaat. Dit was voorlopig de laatste keer Werelds Koken in Het Lokaal, of er moeten zoveel aanmeldingen komen dat Raj misschien nog een keer gaat koken. Maar dat is dan aan hem om over te beslissen. De laatste vrijdag van mei wordt er als afsluiting van het winterseizoen Werelds Koken een barbecue gehouden op de Permacultuur Tuin van Transition Town Vollenhove. Deze is te vinden in het hart van het Volkstuinencomplex achter de Vlasschuur. Harrud Ellarian is gevraagd om deze barbecue te verzorgen vanuit zijn Armeense achtergrond. Meer informatie hierover volgt binnenkort via facebook en de website www.transitiontownvollenhove.nl. Er zijn nog geen vastomlijnde plannen voor het komende seizoen, maar het team van Transition Town Vollenhove zal zich blijven inzetten om niet alleen mensen van verschillende culturen met elkaar te verbinden, maar ook op lokaal gebied samenwerking tot stand te brengen. De warmhoudbakken mochten voor dit project worden geleend van Stichting Eetgroep Het Trefpunt en slagerij Heetebrij stelde zijn oven beschikbaar stelde om het eten op tijd warm te krijgen.

Auteur

redactie