Theo en Jolanda vertrekken

Emmeloord

 Jolanda Feenstra en Theo Steenkamer trekken de stoute schoenen aan. Ze laten hun zekerheden in Emmeloord achter en beginnen Pannenkoekenbar TeJo’s in toeristengebied Kololi en Kotu Gambia.

In hun appartement aan de Kampwal in Emmeloord staan de gevulde bananendozen klaar voor transport over zee naar het Afrikaanse land. Het appartement is verkocht, het afscheidsfeestje is eind augustus en 3 september stappen ze op het vliegtuig. Acht jaar geleden maakten ze op vakantie voor het eerst kennis met het Afrikaanse landje. ‘Alsof we er thuiskwamen, we hoorden er gewoon’, vertelt Theo. ‘Dat gevoel hadden we beiden, heel apart.’ Theo, die werkleider is bij Concern voor Werk in Lelystad en Jolanda die hypotheek en verzekeringsadviseur is bij Meester en De Lange in Emmeloord wisten sindsdien wat hun vakantiebestemming was: Gambia. Vier jaar geleden begonnen ze serieus plannen te smeden om er iets blijvends te realiseren. ‘Eerst dachten we aan een B&B, maar die plannen uitwerkend bleek dat geen goed plan. Twee jaar terug hadden we het over een patatzaak, maar toen we terugkwamen was die er al. En toen kwam het idee voor een pannenkoekenbar’, vertelt Theo. Dat plan werd vorig jaar ineens heel serieus toen er een restaurant inclusief inboedel te koop aangeboden werd. ‘We hebben uiteindelijk op het strand het besluit genomen om het te doen. We zijn net in de vijftig, als we nog iets willen is het nu de tijd.’ ‘Wij gaan eerst huren, zien hoe het gaat. Het is een klein restaurantje met vooral terras, waar plek is voor 48 gasten.’ Het klassieke ‘Ik vertrek-verhaal’ van mensen die iets heel anders gaan doen. ‘Ja, ja’, glimlacht Theo. ‘Maar mijn hobby is wel koken.’ Overigens worden de twee bij hun grote plannen ook gevolgd door het populaire tv-programma ‘Ik vertrek’ waarvan de uitzending begin volgend jaar is. Over een nacht ijs gaan de twee overigens niet. Een aflevering met leedvermaak zal het niet worden. Op de keukentafel liggen de menukaarten van TeJo’s, zoals de bar gaat heten. ‘We hebben alle pannenkoeken al gebakken hier in Emmeloord. De kaart is uitgebreid met ook Afrikaanse pannenkoeken. Daarnaast bieden we tapas aan, denk aan wafels en poffertjes en ontbreken ook de smoothies niet. De bar is de hele dag open; voor ontbijt, lunch en diner.’ Theo is net terug van acht weken proefdraaien in Gambia en heeft al honderden pannenkoeken gebakken. Als ze in september samen aankomen, hebben ze nog een aanloop van vier weken voordat het toeristenseizoen er echt op gang komt. ‘Ik heb de laatste weken de puntjes op de i gezet. Alle vergunningen zijn geregeld. Er is personeel geregeld en als het nog niet zo druk is, kun je de zaken goed op orde brengen en is er tijd voor leermomenten.’ De twee hebben hun plan financieel ook goed doorgerekend. ‘We kunnen het van onze spaarcentjes doen. We laten wat zekerheden achter ons, maar hebben ontzettend veel zin in ons avontuur. We hopen dat we hier nog een jaar of tien veel lol aan beleven. Je leeft maar een keer. Laten we het maximale eruit halen. We houden van Gambia.’ Bij het vertrek zal nog wel een traantje weggepinkt worden. Ze laten vijf kinderen en ouders achter in Nederland. ‘De kinderen willen die kant ook wel opkomen en de wereld is klein. We zijn met 6 uur vliegen in een dag terug als het moet’, relativeren de twee. Cees Walinga

Auteur

redactie