Omgekeerde Kaart smaakt naar meer

Emmeloord

Liefst 62 personen schoven vrijdagavond in restaurant Le Mirage in Emmeloord aan bij het diner volgens de Omgekeerde Kaart van de Voedselpioniers van de Pioniers van de Toekomst. 

En daarmee waren alle stoelen bezet tot grote tevredenheid van HenkTiesinga, voorzitter van de Pioniers van de Toekomst. 'De belangstelling was zelfs zo groot dat er op 4 november een tweede avond komt. Het wordt ook een proeverij op niveau, een echte beleving', beloofde hij de gasten, die al welkom waren geheten met een heerlijk Flevosapje en chips uit de fabriek van Yellow Chips. De grote belangstelling voor het eten volgens de omgekeerde kaart is mooi voor de Voedselpioniers, waarvan Anton van Vilsteren voorzitter is. 'De consument bepaalt de toekomst. Wij kunnen dingen veranderen en met dit initiatief brengen we een stukje bewustwording en willen we informeren over hoe  het anders kan. Dan is het mooi dat het restaurant hier vol zit en er zelfs een tweede avond komt en wie weet wat nog meer', zei hij in een korte speech tussen de gangen door. Bij de omgekeerde kaart, staat de groente centraal. ‘Gangbaar is dat vlees of vis als eerste genoemd wordt en de keuze gericht is op vlees of vis, bij de omgekeerde kaart denk je vanuit de groente’, vertelt Guust de Nijs. Om die draai te maken is belangrijk voor de Voedselpioniers. ‘Vlees en vis zijn niet duurzaam en dat is groente wel. Daarom geven we de hoofdrol aan het plantaardige’, legt De Nijs, uit die samen met de werkgroep van de Voedselpioniers met onder meer Truus Vlaming en Roelfien Wuestenink van Studio te Gast het menu had samengesteld. En dat was een kaart om van ondersteboven te raken. Als voorafje een pompoenspaghetti op carpaccio van zoetzure gele biet met geitenkaas en walnotenhoningdressing. En wat de omgekeerde kaart ook kenmerkt is dat 80 procent van het menu uit de streek komt, in dit geval dus de Noordoostpolder en geleverd door de Groenteclub. Na de twee kleuren parprikasoep met een eigengemaakte zadencracker kwam het hoofdgerecht op tafel: een groentenestje, rol van wilde spinazie, gekarameliseerde witlof en aardappeltaart met rundersukade van het Vechtdalrund. En dan mag ook niet onvermeld blijven dat de witte wijn en rose uit de eigen polder komen, van de wijnaard van de Maronesse uit Marknesse. 'Ik hoop dat u iets anders dan anders heeft gehad', zei Coline de Nijs van Le Mirage, die de smaaklessen van de Voedselpioniers verzorgt. Ja was de conclusie aan de tafels, maar  misschien ook wel niet. Eten volgens de Omgekeerde Kaart is helemaal niet zo'n revolutie. Met wat meer bewustzijn minder vis en vlees, maar meer groentevariatie heb je een fantastisch diner. En dat kan thuis ook en dat is dan weer goed voor onze wereld. Met koffie met eigengemaakte hazelnootbonbon en een bietenmuffin kon daar nog even over nagepraat worden. Het omgekeerde diner smaakt gewoon naar meer. Cees Walinga   [gallery ids="74330,74331,74332,74333,74335,74336,74337"]

Auteur

redactie