STOPPELS | Cavia's knuffelen

Emmeloord

Die politicus met die bleke kuif en veel woorden maar weinig wol (hij zegt dat hij veel wil doen, maar doet niet wat hij zegt) riep het 4 jaar geleden al en ik verwacht en voorspel u dat als binnenkort de verkiezingsperikelen losbarsten hij het weer zal roepen. Ik bereid u dus maar vast voor. Hier komt ie, “het moet afgelopen zijn met cavia’s knuffelen, minder taakstraffen en meer gevangenisstraffen”. Na deze uitspraak heb ik de man met de bleke kuif op twitter via mijn account @boswachterharco uitgenodigd in het Kuinderbos om hem te laten zien dat wij geen cavia’s laten knuffelen. In het Kuinderbos werk ik volgend jaar al 20 jaar met de reclassering samen, vele inwoners van Urk, Noordoostpolder, Steenwijkerland en en de laatste jaren ook uit ZW Friesland hebben er hun contactmomentje met justitie “weggepoetst” in het Kuinderbos. Meestal voor lichte mishandeling, visserijfraude, vuurwerkbesluit, wietteelt, huisvredebreuk, verkeersovertredingen inclusief gebruik van alcohol achter het stuur, belastingfraude en eenvoudige diefstallen enderlijke zaken waarvan ik persoonlijk denk dat het heel goed met een taakstraf afgehandeld kan worden in een samenleving als de onze. Mede door alle bezuinigingen die de Groninger Henkie heeft doorgevoerd in bos en natuurbeheer kunnen we gratis hulp goed gebruiken bij het onderhoud van bos- natuur en recreatieterreinen. Wist u bijvoorbeeld dat alle randen van de 10 km betonfietspaden jaarlijks worden afgestoken en opgeruimd worden door taakgestraften, de meeste taakgestraften leren werken met een zeis door gras te maaien rondom de kerstbomen en bosverjonging in het Kuinderbos. Wie kan werken met een zeis weet goed dat als je dat ongetraind doet er heel wat spieren in je armen, schouders en rug zijn waarvan je niet wist dat ze bestonden, das heel wat anders dan cavia’s knuffelen. Ze zorgen ervoor dat er bij 20.000 bomen twee keer per jaar rondom gras gemaaid wordt. En natuurlijk proberen mensen zich wel eens “te drukken”. Werkmeester M ligt op de loer en houdt een oogje in het zeil voor mij is kwaliteit van het werk belangrijk en de werkmeester zorgt voor de kwantiteit. Bovendien levert de natuur 1000 en 1 cipiers die gratis toezicht houden in een groot deel van het jaar, muggen en dazen komen zeer veel voor in de jonge bosaanplant. Ik vertel het de taakgestraften altijd vooraf, werk rustig door dan heb je door de beweging geen last, ga je stil staan dan nemen ze je massaal te grazen. Wat is de natuur toch veelzijdig he!. Mocht die politicus met de bleke kuif ooit zelf nog eens een taakstraf krijgen voor beledeging of uitspraken die hij achteraf weer anders bedoeld heeft dan mag dat van mij in het Kuinderbos, werk zat en muggen ook. Rest mij u allen een gezond en rechtvaardig jaar toe te wensen. Ga niet van het padje af dan kan ik u blijven groeten als bezoeker van het Kuinderbos, rijdt u toch een scheve schaats dan weet u uw lot zolang de politicus met de bleke kuif niet aan de macht komt anders wordt het toch echt brommen vrees ik als u met een nieuwjaarsborreltje te veel op naar huis rijdt bijvoorbeeld.

Harco Bergman boswachter Kuinderbos

Auteur

redactie