Spannend seizoen voor Femke Beuling

Emmeloord

‘Ik hoop het!’ Femke Beuling zou maar wat graag in de voetsporen treden van Epke Zonderland, de topturner die zijn sportcarrière combineert met een studie geneeskunde.

De overeenkomsten: beide sporters combineren hun studie geneeskunde met een sportcarrière. De verschillen: het schaatstalent (17) uit Emmeloord staat als eerstejaars A-junior aan het begin van een misschien wel glanzende loopbaan en is net begonnen aan haar studie, terwijl Zonderland het einde van beide trajecten ziet naderen. Een andere ogenschijnlijke gelijkenis: hun nuchterheid. ‘Schaatsen is voor mij heel belangrijk, ik wil er alles aan doen om aan wereldkampioenschappen en Olympische Spelen deel te nemen. Maar als dat niet lukt, omdat anderen harder schaatsen, kan ik daar wel mee leven.’ Femke Beuling (in december wordt ze 18) woont sinds een paar maanden met zus Rianne, die ook aan de Rijksuniversiteit Groningen studeert, en een derde huisgenoot in een flat in Heerenveen. De busreis naar Groningen is goed te doen en op een steenworp afstand ligt Thialf, waar ze vijftien uur per week traint onder leiding van Wouter van der Ploeg, een van de trainers van de selecties van het gewest Fryslận. ‘Nee, ik heb geen hekel aan trainen. Als je de weg naar je doelen toe niet leuk vindt, houd je het nooit vol.’ Beuling heeft er intussen alweer een trainingsstage in het Zuid-Duitse Inzell en de wedstrijden om de Holland Cup in Deventer erop zitten.

Een vol Thialf

De Holland Cup gold tevens als selectiemoment. Femke Beuling slaagde er niet in zich te plaatsen voor de World Cup-wedstrijden in Inzell, eind november. Wel plaatste ze zich voor het NK afstanden, komend weekeinde in Thialf, haar thuisbaan. Vrijdag staat de 500 meter op het programma, zondag rijdt ze de 1000 meter. ‘Ik ben eerstejaars A-junior, ik wist dat het moeilijk zou worden om me voor de World Cup te plaatsen. De huidige tweedejaars A-junioren zijn supersterk.’ Ze kijkt halsreikend uit naar haar optreden in Thialf. ‘Schaatsen in een vol Thialf, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Dat wordt heel bijzonder.’ [caption id="attachment_81531" align="alignnone" width="433"] Femke Beuling, schaatstalent uit de polder. Foto Harry de Ridder[/caption] Haar targets voor dit seizoen: het WK voor junioren in Salt Lake City, begin maart 2018 en de twee resterende World Cup-wedstrijden, in Innsbruck en Salt Lake City, in de week voor het WK. ‘Ik moet persoonlijke records gaan rijden, anders haal ik het WK niet. Persoonlijke records zijn ook nodig om het leuk te houden. Bij de B-junioren had ik het één seizoen moeilijk. Ik verbeterde mijn tijden niet, waardoor de rest mij voorbij ging. Aan het eind van dat seizoen lukte het opeens wel weer. Oorzaak? Weet ik nog steeds niet.’

Zit in details

De technische kwaliteiten van Femke Beuling zijn bekend. ‘Als ik schaats lijkt het alsof ik rustig aan doe, alsof het altijd heel gemakkelijk gaat. Mijn techniek is altijd goed geweest, dat zat er vanaf het begin in. Maar je moet er altijd aan blijven werken, kleine dingetjes proberen te verbeteren.’ Zoals? ‘Mijn bijhaal bijvoorbeeld. Met rechts gaat het goed, maar mijn linkerbeen zwaai ik een beetje achter langs. En mijn start moet beter, ik moet sneller naar voren. Het zit echt in de details. Wouter maakt veel videobeelden, die we bekijken en gebruiken om de techniek te verbeteren.’ Haar eerste tentamen ging Femke Beuling goed af. Ze wil later misschien sportarts worden of werken op spoedeisende hulp. Maar: ‘Schaatsen is wel heel belangrijk voor me. Als de combinatie studeren en schaatsen lastig blijkt te zijn, ga ik echt niet minder schaatsen. Dan zet ik mijn studie op een lager pitje, al weet ik niet wat de mogelijkheden in dat geval zijn.’ Misschien toch niet zo nuchter? Harry de Ridder

Auteur

Redactie