A United Kingdom in bios

EMMELOORD

De film A United Kingdom is donderdagmiddag 11 januari om 14.00 uur te zien op de seniorenmiddag in Movieskoop De Deel in Emmeloord.

In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Botswana, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken. Zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Het geplande huwelijk stoot op veel verzet; niet alleen van hun families, maar ook van de Britse en zelfs Zuid-Afrikaanse regering. Het idee van een biradiaal echtpaar dat het buurland regeert van een republiek waar onlangs de apartheid werd ingevoerd is ondenkbaar.

Diplomatieke druk of niet, Seretse en Ruth twijfelen nooit aan hun liefde voor elkaar. De strijd voor een leven samen veranderde hun land voor eeuwig en inspireerde de wereld. A United Kingdom is gebaseerd op waargebeurde feiten.


Auteur

Redacteur