Dirk Visser: 'De uitdaging zit er flink in'

Urk

Flevo Trade Service is een allround douane-expediteur op Urk, gespecialiseerd in agrarische en foodindustrie.

Een agrarisch bedrijf dat wil exporteren of importeren, kan haast niet om een ervaren expediteur heen. Alles wat de EU binnenkomt en verlaat, daarvan moet aangifte worden gedaan bij de douane. Voor Flevo Trade Service uit Urk is er dus een belangrijke taak neergelegd, er komen namelijk nogal wat formaliteiten en papierwerk bij kijken. ‘Wij zijn de contactpersoon naar de douane toe’, vertelt bedrijfsmanager Dirk Visser. Omdat Flevo Trade Service AEO-gecertificeerd (Authorised Economic Operator) is en over de benodigde certificaten beschikt, kunnen sommige zaken snel worden afgehandeld. Visser: ‘Wij doen aangiftes – wij dienen bijvoorbeeld bij de douane in dat we een container hebben met twintig ton aardappels die naar Amerika toe moet – en de douane beoordeelt of er gecontroleerd wordt. Aan de hand daarvan krijg je een uitvoerdocument. Dan mag het de EU verlaten.’

Ondersteuning

Door de AEO-status is het Urker bedrijf bekend bij de douane. Deze status is geldig in de gehele EU. ‘We hebben een overeenkomst en daardoor zijn wij een betrouwbaar bedrijf. Dat soort bedrijven hoeven ze minder te controleren. De klant lift daarop mee’, vertelt Visser. Door veranderende regelgeving is het zaak om up-to-date te blijven. ‘Bedrijven kunnen het zelf regelen, maar je zit met opgeleid personeel, vergunningen, bankgaranties, zekerheid…’, somt Visser op. ‘Je kunt eigenlijk niet buiten een douane-expediteur om’, vertelt hij. ‘Wij zijn een ondersteuning voor bedrijven op het gebied van vergunningen, terwijl in- en uitvoercodes blijven veranderen. Als een boer hier bovenop moet gaan zitten, kun je het beter uitbesteden. Hier in de polder ben ik de enige douane-expediteur die dit als neutrale schakel tussen bedrijven doet.’

Uitdaging

Dirk Visser rolde in het vak van expediteur. ‘Ik kom oorspronkelijk van een vrieshuis hier op Urk. Daar had ik te maken met douaneopslag’, blikt hij terug. Raakvlak met zijn huidige werk had hij dus. ‘Alles wat de EU binnen komt, moet meteen gekeurd worden maar hoeft niet meteen ingeklaard te worden. De goederen blijven in het vrieshuis dan onder toezicht van de douane. We hebben hier een vrieshuis, met vergunning van de douane dat je de goederen mag opslaan. Daar deed ik het beheer van. Zodoende rolde ik het wereldje in. We zagen de mogelijkheid om het op een gegeven moment over te nemen. Het is een hele leuke business, omdat je veel klantcontact hebt. Het is soms wel droge kost, met moeilijke materie. Maar ik vind het mooi werk. De uitdaging zit er flink in, soms krijg je complexe aanvragen en dat is het mooie aan dit vak.’

Auteur

Redactie