Leerlingen stoeien met gasvrij wonen

EMMELOORD

Wesley de Jong, Jeffrey van Seijen en Mattéas Kramer van de Bèta Challenge Emelwerda College hebben de opdracht voor gasvrij wonen van Bouwbedrijf Bos gewonnen.

Als zij hun klus helemaal af hebben doen ze mee aan de landelijke wedstrijd op 16 april in Rotterdam. 'Ontwerp een adviestool voor aardgasvrij wonen, waarin huiseigenaren vrij gemakkelijk kunnen ontdekken hoe en wat voor bouwtechnische veranderingen nodig zijn in hun eigen woning om zonder aardgas te kunnen wonen.'

Die opdracht gaf Dirk Bos, van Bouwbedrijf Bos, 6 weken geleden namens Bouwend Nederland aan de Bèta Challenge leerlingen uit 3 mavo van het Emelwerda College. De leerlingen maakten een flowchart, die inzicht geeft in de bouwtechnische aanpassingen voor een bestaande woning. En zij maakten inzichtelijk waar en vooral welke keuzemomenten er zijn in het hele proces.

Daarna werd deze flowchart getest op zijn waarheid in echte situaties, gericht op verschillende huiseigenaren. Daaruit moest blijken dat de tool rekening houdt met het type woning, met de bouwkundige staat van de woning, met het budget van de huiseigenaar en met het huidig energieverbruik.

Vorige week donderdag presenteerden de leerlingen in groepjes hun bevindingen aan Dirk Bos. Het bleek voor de leerlingen een groot leerproces. Ze kwamen heel veel te weten over de voor- en nadelen van aardgasvrij wonen, en gingen ook op zoek naar andere energiebronnen met hun opbrengsten. Hun idee vooraf om dat even te veranderen bleek veel meer impact te hebben dan zij dachten. De flowcharts waren zeer wisselend in niveau en soort vraagstelling, maar hadden allen een sterk fundament in het onderzoek wat eraan vooraf ging. Er moest heel wat opgeleverd worden en Dirk Bos was verbaasd en enthousiast over de vindingrijkheid van de leerlingen.


Auteur

Redacteur