Ramon Potappel: 'We waren meer dan broers'

Kraggenburg

Na 23 jaar heeft horecaondernemer Ramon Potappel Partycentrum de Voorst verkocht. Kraggenburgs ondernemer van het jaar 2017 liep al met dat idee rond, maar het overlijden van broer en maatje Erwin heeft de verkoop in een stroomversnelling gebracht. Op 2 januari van dit jaar werd de verkoopakte getekend bij de notaris. Een verhaal over zijn jaren als uitbater van De Voorst, maar vooral ook over het verlies van broer Erwin en de toekomst van Ramon.

Op een kastje in de woonkamer staat een aantal foto´s. Eentje is een pasfoto van broer Erwin, op een ander staat Ramon samen met zijn broer. De twee lachen, de wereld ligt aan hun voeten. De foto´s refereren aan gouden herinneringen, aan het verleden. Aan tijden waarin Erwin nog leefde en waarin hij vaak de steun en toeverlaat van Ramon was, of het nu over werk of privé ging. Wrang Het verlies van broer Erwin doet hem nog iedere dag pijn. Hij overleed op 7 augustus vorig jaar aan de gevolgen van kanker. Hij was pas 44 jaar. Het verwerken gaat met een traan, soms een lach, dan weer een traan. Voor Ramon is het de ene keer makkelijker om over zijn broer te praten dan de andere keer. Tijdens dit interview vertelt hij de ene anekdote na de andere. Wat hebben ze geleefd, wat een mooie dingen hebben ze samen meegemaakt. Wat waren ze een hecht team, bovendien. Een blik in de richting van de foto´s doet zijn ogen vol tranen lopen. Dan slikt hij even, om vervolgens weer dapper verder te gaan met z’n verhaal. ‘Hij rookte niet, dronk niet, was heel sportief bij de volleybal, verschrikkelijk fanatiek. En dan gebeurt dit… Zo wrang. Dan ga je alles relativeren. Er is meer dan werken. ‘’Je moet je niet kapot werken in de zaak”, zei hij. “We hebben het zo opgebouwd. Daar moet je trots op zijn.” En dat ben ik ook. “Maar het moet niet ten koste gaan van alles”, zei hij me. We waren meer dan broers, hij was m’n beste vriend en mijn rechterhand.’ Erwin nam nooit een blad voor de mond, Ramon is iets behoudender. De twee, beiden nuchtere types, vulden elkaar op vele fronten perfect aan. Ook in de laatste fase van Erwins leven bleek dat zo. De twee voerden urenlange gesprekken. Serieus, maar regelmatig ook met een flinke dosis humor. De lach en de traan, wat lagen ze dicht bij elkaar. ‘Ik heb goed afscheid van hem kunnen nemen’, vertelt Ramon met een voorzichtige glimlach. Opbouwen Op 23-jarige leeftijd werd Ramon Potappel eigenaar van De Voorst. Moeder Potappel moest tot zijn 25e nog garant staan voor de horecavergunning. Het bleek het begin van prachtige tijden. In de loop van de jaren bleef de bekende ondernemer vernieuwen, werd er telkens iets aan het concept toegevoegd en dan weer vond er een verbouwing plaats. ‘Ieder jaar gebeurde er wel wat. Je moet altijd bijblijven en alles doen om de gasten tevreden te krijgen en houden.’ Pannenkoekenhuis De Strooppot was een van de concepten van de broers samen. Vanaf zijn stoel aan de eettafel kijkt Ramon zo naar de ingang van het bedrijf dat hij al die jaren met ziel en zaligheid heeft opgebouwd. Het is een vreemde gewaarwording, nu de boel is verkocht. Hij wijst: ‘Kijk. Erwin zit in alles. Neem het hekje daar in de tuin, of de magnetron die hij maakte als er een defect was. Maar ook daar aan de overkant, bij het restaurant. Die lichtbakken, heeft hij bijvoorbeeld vorig jaar maart nog aangelegd. Hij zit overal, de herinneringen zitten op veel plekken.’ Erwin, altijd vol ideeën, kwam rond de eeuwwisseling binnen het bedrijf. Hij kreeg er een multifunctionele baan, met ruimte voor zijn technische bagage én als extra hulp bij feesten en partijen. Ook bedacht hij vele concepten en diensten. ‘We waren samen, vingen elkaar op. Mijn vader en moeder hebben ook ontzettend veel gedaan en betekend. Samen met Erwin, toen hij nog gezond was, had ik al het idee om wat anders te gaan doen, iets kleiner, minder bewerkelijk dan dit alles. Hier hielden we alle ballen in de lucht. Ik ben trots op alles wat hier is opgebouwd.’ Nieuwe start Ramon Potappel ziet deze fase als een nieuwe start. Met de verkoop van De Voorst liggen er nieuwe kansen in het verschiet voor de ondernemer. Vooralsnog gaat hij als zelfstandig kok aan het werk. Met RPH Diensten gaat hij bij diverse opdrachtgevers aan de slag. Als kok deed hij in het verleden ervaring op bij onder meer De Librije in Zwolle en De Havixhorst in De Wijk. ‘Ik heb nu een leeftijd waarop ik een nieuwe uitdaging aan kan gaan. Dat kan ook een nieuw horecabedrijf zijn. Dat kan zomaar over een jaar zijn. Maar het kan ook iets in de zorg zijn. Horeca heeft mijn voorkeur. Ik kan nu mijn eigen tijden inplannen. Ik heb een zoon, dus het is belangrijk dat ook daar tijd voor is. Als zelfstandige maak ik mijn uren en doe ik iets wat ik heel leuk vind. Koken heb ik al die jaren gedaan en ga ik nu weer doen.’ Alexander Drost

Auteur

redactie