POLDERHEMEL | Kepler

Aflevering 1166

27 MAART – 3 APRIL

De bruikbaarheid van de NASA-ruimtetelescoop Kepler nadert de einddatum. Deze telescoop heeft zeer vele exoplaneten, planeten bij andere sterren dan de zon, onthuld.

Brandstof op

Kepler werd op 7 maart 2009 gelanceerd en in een zodanige baan rond de zon gebracht dat de afstand tot de aarde geleidelijk met de verstreken tijd toeneemt. Thans bedraagt de afstand tot de aarde 137 miljoen kilometer. In het voorjaar kreeg de telescoop panne met twee gyroscopen. Dat zijn instrumenten die de telescoop in staat stellen nauwkeurig in een bepaalde richting te kijken gedurende langere tijd. Door deze pech moest men de telescoop stabiliseren met hulp van de druk van het opvallende zonlicht. Het waarnemingsprogramma werd daarvoor aangepast. Maar nu is de brandstof bijna op. Waarschijnlijk zal de brandstoftank over enige maanden geheel leeg zijn: de telescoop wordt dan onbestuurbaar en ongeschikt voor waarnemingen. Intussen heeft NASA een opvolger gereed gemaakt.

Opvolger

Op 16 april wordt TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) gelanceerd. Tot de laatste snik zal men de Kepler telescoop blijven inzetten. In tegenstelling tot Kepler die een voorgeselecteerde groep van 150.000 sterren afspeurde zal TESS bijna de complete hemel afzoeken naar planeten bij relatief heldere, nabije sterren.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 31 maart)

Zon op: 07.14 uur; onder 20.10 uur.

Maan op: 20.07 uur; onder 08.02 uur.

MAAN – De schijngestalte neemt eerst nog verder toe. Op zaterdag 31 maart is het om 14.37 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Maagd). Kijk enige tijd na 20.00 uur in het oosten. Na zaterdag verplaatst de maan zich verder naar de ochtendhemel en neemt de schijngestalte af.

PLANETEN – In de avondschemering is Venus laag in het westen te zien. Rond middernacht komt Jupiter in het zuidoosten op. In de vroege ochtend zijn bovendien Saturnus (l) en Mars (r) bij elkaar te zien (laag, zuidzuidoosten). Kijk op 2 april eens rond 06.00 uur laag in het zuidzuidoosten. Daar is dan een fraaie samenstand van de beide planeten te zien: Saturnus boven en Mars onder.

tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.