nieuw

Tollebeek

Zorgboerderij ’t Boerenerf opent deze zomer elf nieuw opgeleverde appartementen voor volwassenen met een zorgindicatie.

’t Boerenerf heeft zich in haar 10-jarig bestaan vanuit de underdogpositie opgebokst tussen de grote zorginstanties in de polder. Door bewust klein te blijven, bewaakt de zorgboerderij de grote onafhankelijkheid van hun bewoners. In plaats van de bestaande boerderij in Emmeloord uit te bouwen, wordt nu de horizon verbreed met een nieuwe locatie in Tollebeek. Vlakbij een bushalte, een paar goede steenworpen verderop.

De appartementen in Tollebeek zijn nieuw, maar de formule blijft gelijk: kleinschalig zelfstandig wonen met buitengewoon veel zorg en aandacht in een groene omgeving. Eigen meubels, eigen identiteit, eigen badkamer, uitzicht en ruimte. Een klein team van verzorgers houdt het overzichtelijk en vertrouwd. Dé succesformule waarmee ’t Boerenerf ruim tien jaar geleden de boer op ging.

Pionieren in de polder als kleine zorgondernemer bleek het afgelopen decennium niet eenvoudig. Tessa Kelder: ‘Als kleine ondernemer moet je harder vechten voor alles. Voor aandacht van de gemeente, voor rechtvaardige verdeling van rijksgelden, voor werving van personeel en stagiaires, voor opmerkzaamheid van doorverwijzende specialisten, voor aandacht van de mensen. Als je anders wilt zijn en klein wilt blijven, bereid je dan maar voor.’

Waarom moet het anders en klein? Martien Borg: ‘Het begon tien jaar geleden met een vraag aan onszelf: “Wat wil ik als ik zorg nodig heb? Wat wil ik voor mijn ouders, familie, vrienden? Daar hebben we dit bedrijf op gebouwd. Ik wil me thuis voelen, met respect worden behandeld. En ik wil mezelf blijven en voor mezelf kunnen zorgen zo goed en zo kwaad als het gaat. En dat wil je voelen: niet de steriele machine, maar aandacht en huiselijkheid.’

Het is ze gelukt om een steen in de zorgvijver te gooien. Tessa Kelder: ‘Onze rebellie tegen de grote huizen heeft ervoor gezorgd dat organisaties met grote belangen en stakeholders zich ook meer zijn gaan profileren met aandacht voor mensen, ruimte, zelfstandigheid. Dat is ook de tijdsgeest. We zijn trots op die ontwikkeling. Maar we zijn eigenwijs genoeg om te vinden dat het nog steeds beter kan.’ ’t Boerenerf groeit. De komende maanden wordt er druk aan de Urkerweg getimmerd, om straks na de zomer te kunnen openen.