Jeugd danst op 4 mei

EMMELOORD

De leerlingen vonden het een eer om hun zang- en danstalent in te mogen zetten voor deze speciale herdenking. Op school hebben ze natuurlijk veel meegekregen over het ontstaan van Dodenherdenking. Ze weten precies waarom wij in Nederland nog elk jaar stilstaan bij de vreselijke gebeurtenissen van toen en de slachtoffers die het gekost heeft.

Sanne Geluk, één van de leerlingen van de Bonifatius mavo: ‘Toen ik werd benaderd om tijdens de dodenherdenking een dans te laten zien samen met mijn vriendinnen en klasgenoten Jill en Sophie, vond ik dat een hele eer. We zijn gelijk aan de slag gegaan om een passend dansstuk in elkaar te zetten op muziek van “Schindler’s List”. Er komen ook videobeelden bij om onze moderne dans zo te ondersteunen.’

Ook Bart Westhuis, die zijn klasgenoten Renske en Joran gaat begeleiden op piano, vindt het leuk om hieraan mee te mogen doen. ‘Op school hebben we het gehad over het verzet en natuurlijk de Tweede Wereldoorlog. Vergeet ook niet de oorlogen die daarna kwamen. Het is belangrijk dat wij meekrijgen wat onze grootouders misschien wel door hebben moeten maken en dat wij nu in Nederland in vrijheid leven.’ Sophie, die contact heeft met de organisatie van de dodenherdenking, zegt nog: ‘Het is fijn dat wij als jeugd worden betrokken bij zoiets groots. Het maakt ons bewust waarom wij Bevrijdingsdag vieren en dat daar dus iets heel belangrijks aan vooraf gaat. We mogen namelijk nooit vergeten om stil te staan bij alle slachtoffers die oorlogen met zich meebrengen.’ Ook zullen zij namens de Bonifatius mavo een krans leggen bij het oorlogsmonument.

Het programma in ‘t Voorhuys begint om 18.45 en is voor iedereen vrij toegankelijk.