OM wil rijbewijs van appende chauffeur

ZWOLLE

‘Het is een wonder als hier iemand levend uit kruipt.’ De vrachtwagenchauffeur die in november 2016 op de N50 tegen een Suzuki knalde, gaf de bestuurder weinig kans. Maar de vrouw uit Urk overleefde het ongeval wonderwel. Donderdag moest de chauffeur zich verantwoorden voor de strafrechter.

De toen 18-jarige Hillien Bakker werd in de ochtend van 2 november 2016 in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Een gescheurde milt was op dat moment levensbedreigend. Een van de bij het ongeval betrokken automobilisten verkeerde in shock nadat hij haar in haar wagen zag zitten. De vrachtwagenchauffeur die het ongeval veroorzaakte, de 22-jarige Ruben W. uit 's-Heerenbroek, vreesde dat hij iemand had doodgereden.

Vlak daarna deed hij iets vreemds: hij verwijderde vier die ochtend verstuurde WhatsApps op zijn telefoon. ‘Waarom deed je dat?’, wilde de voorzitter weten. ‘Ik weet het echt niet meer. Ik was in paniek’, antwoordde W. Maar de hulpdiensten waren er tijdig bij en Bakker herstelde volledig. ‘Ook zij kan tot op de dag van vandaag niet geloven dat ze het er levend van af heeft gebracht’, zei de voorzitter. De vrouw woonde donderdag de zitting in Zwolle niet bij omdat ze ging trouwen. W. reed die bewuste ochtend vanuit Emmeloord richting Kampen. Iets voor 8 uur in de ochtend stuurde hij al rijdende vier WhatsApp-berichten. Zo vroeg hij zijn vriendin bij welke provider ze haar telefoon heeft ondergebracht. Ook stuurde hij mogelijk een filmpje door vanuit de cabine. Het zijn voor de officier van justitie aanwijzingen dat W. die ochtend zeer onoplettend reed. Zelf zei W. dat hij vlak voor het ongeval zijn spiegels aan het controleren was. Daarna was hij te laat om nog te reageren. Hij reed met 86 kilometer per uur in op de file voor hem. Zeker vier auto's raakten beschadigd toen zijn tientonner op de Suzuki voor hem in reed.

De kleine wagen werd 27 meter meegesleurd door de vrachtwagen. De officier van justitie ziet er een grote verkeersfout in. Ze vroeg om een rijontzegging van een jaar, een werkstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Advocaat Theo Meeuwis benadrukte dat de N50 een gevaarlijke weg is. ‘In maart dit jaar vond er nog een soortgelijk ongeval plaats.’ W. vreest voor zijn baan als zijn rijbewijs wordt ingenomen. In zijn laatste woord wenste hij in tranen het slachtoffer een fijne huwelijksdag.

Vonnis op 17 mei.