Geen schorsing plan uitbreiding CameraNu.nl

URK

De Raad van State ziet geen urgentie om het nieuwe bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Zwolschehoek op Urk te schorsen. Dat heeft de Raad donderdag beslist in een spoedprocedure. Het plan geeft uitbreidingsmogelijkheden voor het fotobedrijf CameraNu.nl aan Het Spijk. Her concurrerende fotobedrijf Kamera Express Zwolle vroeg om schorsing van het plan, omdat dit plan valse concurrentie bevordert. In principe hoort detailhandel niet thuis op een bedrijventerrein. Daarom kreeg Kamera Express ook geen toestemming van het gemeentebestuur van Zwolle om zich op een bedrijventerrein te vestigen. Dat bedrijf moet in een duurder winkelgebied zijn camera’s en bijbehorende artikelen verkopen.

CameraNu.nl kreeg al eerder van de gemeente Urk wel de kans om zijn winkel te vestigen op een bedrijventerrein. Met het nieuwe bestemmingsplan mag het bedrijf de winkel nog eens flink uitbreiden. Volgens Kamera Express ontstaat er zo een ongelijk speelveld tussen twee grote concurrenten. De advocaat van Kamera Express vroeg om schorsing van het bestemmingsplan om zo te voorkomen dat de concurrent snel een vergunning kan aanvragen voor de winkeluitbreiding. Maar volgens de Raad is daar nog geen concreet plan voor. De Raad zal later opnieuw naar het bestemmingsplan kijken voor een eindoordeel en dan ook beslissen over de vraag of de Raad kan ingrijpen vanwege valse concurrentie. Mocht CameraNu.nl in de tussentijd toch een vergunning aanvragen, dan kan Kamera Express om schorsing van het bestemmingsplan vragen. De vergunning kan dan geblokkeerd worden.