‘Circulair ontbijten’ op Urk

URK

De gemeente Urk hield woensdagochtend in samenwerking met de provincie Flevoland voor de tweede maal dit jaar een ondernemersontbijt, nu met als thema Circulaire Economie.

Gerrit Post, wethouder duurzaamheid, opende het ontbijt en gaf aan dat Nederland en dus ook Urk langzaam maar zeker de transitie doormaakt naar een meer circulaire economie: bedrijven worden dan minder afhankelijk van primaire grondstoffen en het biedt kansen voor nieuwe verdienmodellen. Op Urk zijn al mooie voorbeeldbedrijven te noemen zoals Diamond Fish (productie van traditionele vissaus van hoge kwaliteit door middel van fermentatie van verse visresten en zeezout, zonder toevoeging van additieven), De Vries Recycling (recycling en up-cycling van piepschuim als hoogwaardige grondstof voor de fabricage van isolatie voor duurzame woningbouw), Skin for Skin (een krachtig en natuurlijk voedingssupplement van voedingsstoffen uit vis voor de ondersteuning van de huidconditie en gezondheid van haar en nagels) en Ocean Company (verwerking van zalmreststromen tot zalmburgers en oliën).

Michel Visser van de provincie Flevoland nam vervolgens de aanwezige ondernemers mee in wat de circulaire economie is en waar kansen liggen voor ondernemers: ‘In een circulaire economie gebruiken en houden we producten, materialen en grondstoffen zo hoog mogelijk in de keten en verdwijnt ten alle tijden het concept afval, en komen materialen/grondstoffen weer terug op de markt.’ Kansen liggen er op het gebied van design, nieuwe businessmodellen, maar vooral gewoon doen. Ambitie van de provincie Flevoland is om leverancier te worden van grondstoffen voor de circulaire economie. Vanuit de provincie kunnen ondernemers gebruik maken van aanjagers die ondernemers verder kunnen helpen met hun circulaire ideeën of ambities.

Wethouder Geert Post van economische zaken sloot het ontbijt af met de oproep om als ondernemers vooral na te denken over welke kansen dit onderwerp biedt voor haar bedrijf. De provincie biedt hiervoor concrete ondersteuning in de vorm van mens- en denkkracht. De gemeente kan hierbij een initiërende en schakelende rol vervullen.