Nieuwe ‘Verrekijker’ over Nagele in Canon van Noordoostpolder

EMMELOORD

De Stichting Canon de Noordoostpolder heeft een nieuwe “verrekijker" uitgebracht over Nagele.

Deze boeiende ‘verrekijker’ is als verdieping geschreven voor venster 14 “Stedenbouwkundige aspecten van de dorpen” en 15 “Architectuur in de polder” van de Canon De Noordoostpolder. De auteurs Peter Timmer (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Arjen van den Berg (gemeente Noordoostpolder) geven op bijzondere heldere wijze een historische terugblik over Nagele.

Het Dorpenplan dat ten grondslag ligt aan de bouw van de dorpen van de Noordoostpolder, dateert uit 1946. De rangschikking en de onderlinge afstand als mede de functie van de dorpen zijn mede bepaald door de CPT (Centrale Plaatsentheorie) van Duitser Walter Christaller. Door het nazibewind is zijn theorie toegepast in bepaalde gebieden van het Groot-Duitse Rijk. In de Noordoostelijke polder heeft het er alle schijn van dat het daar ook is toegepast.

Het motto van het Europese Culturele Erfgoedjaar 2018 `Erfgoed verbindt, Europa inspireert` is zeker op ons Erfgoed van toepassing en dan vooral het eerste deel van dat motto `Erfgoed verbindt`. In deze verrekijker richt de Canon zich op Nagele, van nationaal belang en zeker ook lokaal belang.

‘De Nagel’

De dorpen in de Noordoostpolder hebben oude namen. Zo lag er ooit een eiland tussen Urk en Schokland met daarop het vissersdorp ‘Nagel’. Veel is er niet over dit oude Nagele bekend, maar des te meer over het huidige Nagele. In de jaren vijftig ontworpen door het neusje van de zalm wat Nederland te bieden had op het terrein van moderne architectuur en stedenbouw. Licht, lucht en ruimte stonden centraal. Een modeldorp dat nog steeds bezoekers over de hele wereld trekt, was het resultaat. Momenteel werken bewoners en veel organisaties aan revitalisatie van het dorp.