Zomerserie orgelconcerten van start

VOLLENHOVE

In de Grote of Sint Nicolaaskerk in Vollenhove wordt deze zomer, na het succes van vorig jaar, opnieuw een zomerserie orgelconcerten gehouden. Het historische Bosch/Schnitger-orgel (1686) wordt op acht vrijdagavonden vanaf 20.00 uur bespeeld.

Vrijdag 6 juli trapt Sietze de Vries, organist van de Martinikerk in Groningen, af. Met hem haalt de organisatie een internationale toporganist in huis. Hij speelt een programma met orgelwerken van Dietrich Buxtehude en Johann Sebastian Bach en sluit zijn programma af met een improvisatie, een discipline waarin hij wereldwijd vermaard is.

Sietze de Vries was internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus. Hij ontving zijn orgelopleiding van onder anderen Wim van Beek, Jos van der Kooy en de beroemde improvisator Jan Jongepier. Tijdens en na zijn conservatoriumstudie won hij maar liefst vijftien prijzen op orgelconcoursen. Hij concerteert, doceert en jureert in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zuid-Afrika en Australië. Als docent is hij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en hij volgde Wim van Beek op als organist van de Martinikerk in Groningen. Ook is hij internationaal actief als excursieleider, geeft hij lezingen en masterclasses, promoot hij het historische orgelbezit van de provincie Groningen, maakt hij mediaproducties en produceert hij speciale kinderprogramma’s rondom het orgel.

De orgelconcerten duren ruim een uur. De organist geeft vooraf een mondelinge toelichting op het programma. Bezoekers tot en met vijftien jaar hebben gratis toegang. De overige concerten worden gegeven door André van Vliet (13 juli), Minne Veldman (20 juli), Rien Donkersloot (27 juli), Harm Hoeve (3 augustus), Vincent de Vries (10 augustus), nogmaals Minne Veldman (Bach-concert op 17 augustus) en Ab Weegenaar (24 augustus).