Zeilpunteren op de Beulakerwijde

St. Jansklooster Ze

ilen met een authentieke zeepunter op de Beulakerwijde en genieten van het water, de wind en de natuur in De Wieden. Het kan tot en met donderdag 9 augustus. Belangstellenden kunnen tot die tweede donderdag in augustus met schipper Hans Houkema een zeiltocht maken met de zeepunter KP22.

Op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag vertrekt de zeilpunter vanaf bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster. Er zijn vier tochten op een dag. De afvaarttijden zijn om 10.45, 12.15, 13.45 en 15.15 uur. Elke tocht duurt 75 minuten. Per tocht kunnen maximaal zes personen mee. Deelname is voor leden van Natuurmonumenten met korting. Reserveren kan via de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten.

De tocht is genieten van natuur en vaarcultuur. Eeuwenlang is de zeilpunter het meest karakteristieke vervoermiddel in De Wieden geweest. Bijna al het ‘verkeer’ gebeurde per punter. Niet alleen boeren, maar ook de bakker, de trouwstoet en de postbode gebruikten deze houten platbodem. Elke streek had zijn eigen type.

In juli en in de eerste week van augustus bestaat de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe de punter functioneert en hoe ermee gezeild kan worden. Wie wil kan zelf aan het roer gaan staan of het grootzeil en de fok bedienen. Hans Houkema, een ervaren punterzeiler, staat garant dat de boot op koers blijft. Onderweg geeft hij informatie over de natuur en cultuur van het gebied en vertelt hij over het reilen en zeilen van dit bijzondere zeilschip. Een unieke mogelijkheid om op authentieke en actieve wijze te genieten van de schoonheid van De Wieden.

Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met bezoekerscentrum De Wieden, telefoon: 0527-205660. Het centrum is van april tot en met oktober geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Van mei tot en met augustus is het centrum ook op maandag van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Meer activiteiten zijn te vinden op www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten.