Dierenambulance komt mensen tekort

EMMELOORD

De Dierenambulance Noord-Overijssel en de meldkamer van de Dierenbescherming, ook actief in de Noordoostpolder en Urk, kampen met een tekort aan vrijwilligers.

Het huidige team kan de drukte niet meer aan. ‘Er moeten dringend vrijwilligers bij om al het werk te kunnen doen’, zegt coördinator Marjon Kranenburg. ‘Het werk op een Dierenambulance is enorm gevarieerd. Zo wordt een dierenambulance opgeroepen bij incidenten waarbij dieren het slachtoffer zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hond die aangereden is, of een zwaan die verstrikt zit in visdraad. De dieren worden zo goed mogelijk door ons geholpen en vaak vervoerd naar een opvanglocatie of dierenarts. Helaas komt het ook voor dat we dode katten moeten ophalen langs de openbare weg. Soms brengen we huisdieren voor mensen naar een dierenarts. Ook ritjes naar een dierencrematorium komen voor. Geen dag is hetzelfde. Overigens werken wij ook ’s nachts en in het weekend.’Op een dierenambulance rijden altijd twee personen. De ambulance is compleet uitgerust, met benches, kooien, vangattributen, handschoenen enzovoort. Nieuwe medewerkers krijgen herkenbare werkkleding en worden eerst goed ingewerkt. Verder zijn er regelmatig cursussen voor de dierenambulance-vrijwilligers.

‘Mensen die dit werk doen, hebben allemaal een hart voor dieren, dat staat buiten kijf. Daarbij moet je stevig in je schoenen staan, want je maakt soms best heftige dingen mee’, legt Marjon uit. ‘Wij zoeken mensen die minimaal 20 jaar zijn, bij voorkeur in het bezit van een rijbewijs en bereid om minimaal 1 dienst per week en ook een nachtdienst te draaien en 1 keer in de maand een weekenddienst.’ Meer info mail: info.danoordoverijssel @dierenbescherming.nl