Gevecht tussen boer en grutto

Schokland

Op Werelderfgoed Schokland is van woensdag 18 tot en met zondag 22 juli de voorstelling ‘Koning van het Grasland’ te zien. Met uitzondering van de zondagse voorstelling, die om 15.00 uur begint, is het aanvangstijdstip 20.30 uur.

‘Koning van het Grasland’ is een indrukwekkende voorstelling. Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

‘Koning van het Grasland’, het nieuwe stuk van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. Het publiek ziet de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. ‘Koning van het Grasland’ is een idee van David Lelieveld (Pier21) en wordt gemaakt door het artistieke team van de voorstelling Mansholt. De productie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het burgerinitiatief Kening fan è Greide.

Leden van Flevolandschap krijgen korting op de toegangsprijs. Er wordt bij de ingang om de ledenpas gevraagd.

Het is mogelijk voorafgaand aan de voorstelling te lunchen (zondag) of dineren. Museumrestaurant Schokland biedt een driegangen keuzemenu getiteld ‘Graslandmenu’. Aanvang diner 18.30 uur, aanvang lunch (zondag): 13.30 uur. Lunch of diner reserveren kan via de website www. restaurantschokland.nl of via telefoonnummer 0527-253327. Kaarten voor één van de voorstellingen reserveren kan online via de site van theater ‘t Voorhuys: www.theater-voorhuys.nl.