Museum Schokland wil jonge gezinnen

Schokland

Met de campagne ‘Museum Schokland’ is opgefrist wil het museum deze zomer de aandacht trekken van kinderen en jonge gezinnen die woonachtig of op vakantie zijn in de gemeente Noordoostpolder en omstreken. Middels reclameborden en een scholenactie spreekt het museum deze jonge doelgroep aan.

Het Museum Schokland vindt het belangrijk dat het bijzondere verhaal over het gevecht met het water van Schokland verteld wordt, zeker omdat het vandaag de dag weer een steeds actueler thema is. Daarnaast is het doel dat de jonge inwoners van de gemeente Noordoostpolder meer beeld krijgen van de geschiedenis van hun directe omgeving. Als onderdeel van de campagne ontvangen alle basisscholen in de week voor de zomervakantie gratis entreekaartjes voor de leerlingen van groepen 6 en 7.

Eind maart dit jaar is de nieuwe vaste presentatie van Museum Schokland geopend. De vorige presentatie had vele jaren trouwe dienst bewezen, maar was toe aan vernieuwing. Om ook kinderen en jonge gezinnen aan te spreken in het museum, zijn in de expositie vele doe-dingen voor kinderen opgenomen. De jonge bezoekers kunnen aan de slag als een archeoloog, of bedenken als dijkwerker hoe het wassende water tegen te houden. De zomercampagne Museum Schokland is opgefrist is vooral gestart omdat het Museum het een belangrijke taak vindt om de kinderen uit Noordoostpolder nader kennis te laten maken met hun eigen geschiedenis.

Het Museum wil graag wil weten hoe de nieuwe presentatie in de smaak valt bij de jonge bezoekers en wijst ze deze zomer dan ook graag op het gebruik van de gratis app Museuminspecteurs. Met deze app kunnen kinderen een recensie schrijven over het museumbezoek. Omdat de leerlingen van de groepen 6 en 7 zich hier vermoedelijk het meest toe geroepen voelen, is dit ook de groep waarop de gratis entree actie via de scholen zich richt.

De actie loopt tot en met de eerste week van september. Gedurende de zomerweken staan in Noordoostpolder en omgeving Lelystad ook reclameborden voor het opgefriste museum langs de belangrijke wegen. Museum Schokland ligt centraal op het eiland Schokland. Het is een verlaten eiland in een weids, vlak landschap. Een haven op het droge, waar ooit de Zuiderzee heer en meester was. Maar ook een plek met unieke archeologische vindplaatsen. Schokland is een icoon voor Nederland Waterland en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.