Bas Crebas kwam, zag en overwon

EMMELOORD

Pikeur Bas Crebas uit Bant bracht de duizenden bezoekers van de draverijen in Emmeloord woensdag al bij de eerste koers in extase. Hij zegevierde afgetekend met Gillarney F. Boko voor de sulky.

Na een ronde dook de pikeur met zijn 5-jarige merrie als eerste uit de bocht in de stofwolk op op de harde baan. ‘En toen was de concurrentie wel gezien, het was een walkover’, genoot de draftrainer en stalhouder uit Bant van de prestaties van zijn draver die hij enkele jaren geleden voor 20.000 euro kocht. ‘Ik wist dat ze dit kon. Het verbaast me niet, maar ik ben blij dat het er uit is gekomen.’ Het was pas de zevende start voor Gillarney F. Boko in een draverij en al de derde zege. ‘Ze heeft veel pech gehad. Ze heeft een paar keer een been gebroken en moest veel revalideren, maar we weten dat ze heel veel talent heeft. Daarom hebben we ook doorgezet, want anders zou ze fokmerrie geworden zijn.’

De zege kwam niet als een verrassing, maar de laatste koers van Gillarney F. Boko dateerde al wel van 13 maanden geleden. Bij de volgende koers in Emmeloord hoopt Crebas het talent opnieuw in te kunnen zetten. Zelf rijdt hij overigens niet veel meer. Oud-Emmeloorder Dennis Minnema uit Kuinre won woensdagavond de negende koers met de 5-jarige ruin Golden Avenue van stal Crebas. Al met al had de stalhouder niet te klagen over de prestaties van zijn dravers op Emmeloord. ‘We hadden zes lopen en twee keer eerste, een keer derde en vierde en twee keer niks. Nee ik ben tevreden. Het was een mooie dag.’

Al zorgden de stofwolken ervoor dat het publiek niet alles goed kon volgen. ‘Ik lag gelukkig snel voorop. Dan heb je minder last van het stof. De baan was natuurlijk erg droog en stoffig. Mijn paarden kunnen dat wel hebben, maar ze hebben het natuurlijk liever iets zachter. Dat loopt beter voor ze, al werden er nu wel snelle tijden gereden.’

De draverij in Emmeloord was woensdag de tweede in een drieluik van deze zomer. De laatste draverij is op woensdag 22 augustus.

Cees Walinga