‘Het wordt een paleisje’

Emmeloord

Terwijl buiten hapjes worden uitgedeeld vanwege de oplevering van het appartementencompex Suyderpoort, wordt binnen bij Aaldert (84) en Tjallina Vos (87) al flink geklust. Dochter en schoonzoon helpen mee. ‘Als het klaar is, dan is het een paleis’.

Aaldert en Tjallina willen naar hun nieuwe appartement verhuizen op zondag 5 augustus. Op dit moment wonen ze nog op het vertrouwde adres aan de Punterstraat 3 waar ze al 60 jaar lief en leed hebben gedeeld.

‘We wonen daar mooi, met een heel vrij uitzicht. Maar we wilden op onze leeftijd graag een woning zonder trap en we wilden ook niet wachten op de asbestrenovatie die eraan zit te komen’, vertelt Aaldert.

Pioniers

Aaldert en Tjallina zijn pioniers; ze behoren tot de eerste generatie polderbewoners. Aaldert sinds 1948 en Tjallina sinds 1951. Hoewel Tjallina wat slecht ter been is, redden ze zichzelf nog prima. In hun nieuwe appartement zijn ze van alle gemakken voorzien: alles gelijkvloers, extra brede deuren, een ruime badkamer, een ruime slaapkamer, een ‘rommelkamer’ en een mooie woonkamer met keuken.

‘We hebben ook Wifi’, vult Aaldert aan. Voor Tjallina, want die zit regelmatig op internet.

300 belangstellenden

Aaldert en Tjallina behoren tot de 29 gelukkige sleutelhouders van Suyderpoort. Want er waren volgens Engelbert Nikkels van Mercatus wel 300 belangstellenden voor de appartementen dichtbij het centrum en vlakbij de winkels aan de Zuiderkade. ‘De leeftijdsopbouw van de bewoners is divers: tot ver in de tachtig, maar ook eind-twintigers’.

Wethouder Marian Uitdewilligen verrichtte woensdagmiddag de officiële openingshandeling. ‘Suyderpoort is een prachtig project. Het past goed in de omgeving; het ziet eruit alsof het er al jaren heeft gestaan. Het klopt’.

Veel geduld

De bewoners hebben veel geduld gehad, erkent Alco Prins, directeur van bouwondernemer Wensink en Prins. De plannen voor het project op de hoek van de Nagelerstraat en de Baardmezenstraat dateren al van 2004. Maar toen kwam de crisis ertussendoor. Uiteindelijk werd de draad in 2014 weer opgepakt. ‘Vanwege de markante locatie moest aan veel eisen en verzoeken van de Welstand worden voldaan. Ook de bouw liep wat vertragingen op. Maar nu staat er een gebouw dat de aandacht trekt. Een compliment voor de architect’.

Suyderpoort bestaat uit 29 appartementen die zijn verdeeld over de begane grond en vier verdiepingen. Het is een mix van 23 kleinere en zes grotere appartementen. Het zijn huurappartementen voor een- en tweepersoonshuishoudens in alle leeftijden.


Auteur

Egbert Voerman