‘Lekker veel spijkers slaan’

EMMELOORD

Jari Wisse en Jopie Kuilman maken bij de Huttenbouw een ladder. Het geeft op de derde dag van de bouwweek wel aan dat de bouwers met de eerste etage aan de slag kunnen.

De twee zijn ervaren huttenbouwers, want ze doen al voor de vijfde keer mee en ook buiten de timmerweek om hebben ze wel eens een boomhut inelkaar getimmerd. ‘Lekker veel spijkers slaan’, zeggen de twee. Over een spijker meer of minder wordt niet moeilijk gedaan op de bouw waar 40 kuub hout vertimmerd wordt. Al is dat timmeren niet echt weggelegd voor Elisa Verwaerde. Zij is liever in de knutseltent. ‘Ik heb wel twee spijkers geslagen’, vertelt ze lachend. ‘Ik ga voor het knutselen naar de Huttenbouw.’ Geconcentreerd vlecht ze touw zittend op de schoot van vrijwilligster Manon Snip (19) die Elisa ieder jaar terugziet op de bouwweek. ‘Ik ging vroeger zelf naar de Huttenbouw en ik ben nu al 6 jaar vrijwilligster. Ik plan mijn vakantie zo dat ik hier bij kan zijn.’

De 24ste editie van de Huttenbouw was net als andere jaren weer helemaal volgeboekt met 120 kinderen die bouwden op het thema ‘Op een onbewoond eiland’. Maandag spoelden de kinderen aan en na een week was het eiland meer dan bewoond. Spreekwoordelijk zouden ze vanwege de hitte allemaal liever in zee springen om wat koelte te zoeken. ‘We hebben daarom heel veel spelletjes met water’, zegt Melanie Hofstede. ‘Verder zorgen we dat alle kinderen voldoende drinken en is er extra schaduw gemaakt.’ In tegenstelling tot andere jaren was er dit jaar geen broodjes bakken boven de vuurkorf op het programma, omdat dat vanwege de droogte verboden is.

Ook moeilijker dan bij voorgaande edities was het krijgen van voldoende vrijwilligers. Melanie: ‘Dat ging dit jaar wat moeizamer. Waarom weten we niet. We willen echter geen eisen stellen dat ouders verplicht zijn te helpen, maar bij de opbouw en het afbreken zijn ze wel heel erg welkom.’

Cees Walinga