‘500 van Tollebeek’ voor stamceldonatie

TOLLEBEEK

Marijn Versteeg uit Hoogeveen en Tim Hezemans uit Zwolle gaan zaterdag 18 augustus de '500 van Tollebeek' fietsen. In estafettevorm fietsen ze om de beurt een fietsronde door de Noordoostpolder, om zo snel mogelijk 500 kilometer af te leggen.

Met hun actie willen ze geld inzamelen voor Matchis, het Nederlands instituut voor stamcel donoren. Een stamcel transplantatie is een zeer effectieve manier om bloed gerelateerde ziektes te behandelen zoals leukemie. Voor veel patiënten is dit een laatste redmiddel. De kans om een geschikte donor te vinden is echter erg klein. Ondanks 200.000 geregistreerde donoren in Nederland, zijn er vorig jaar nog geen 100 transplantaties uitgevoerd. Matchis zet zich in om deze database uit te breiden, om zo patiënten een veel betere genezingskans te kunnen geven.

‘Aanvankelijk zouden we deze fietstocht in Drenthe doen, waar een race van 500 kilometer werd georganiseerd. Daar hadden wij zelf deze actie voor Matchis aan gekoppeld. Iets meer dan een week geleden werd helaas duidelijk dat deze race niet door kon gaan vanwege te weinig deelnemers. Om toch dit geld in te kunnen zamelen voor Matchis, hebben we het heft in eigen handen genomen en zelf een plek gezocht om deze afstand te kunnen fietsen’, vertellen de twee, die beiden 250 kilometer gaan fietsen.

‘We zijn in Tollebeek uitgekomen omdat ik daar familie heb, en de wegen in de polder fantastisch zijn om lange stukken op te fietsen’, gaat Tim verder. ‘Vanzelfsprekend zullen we ons aan de verkeersregels houden tijdens de tocht. Ook is dit overlegd met de dorpsvereniging, die enthousiast reageerde. Omdat we om de beurt fietsen zal er altijd iemand aan het wachten zijn. Daarvoor zullen we een kleine partytent opzetten op het dorpsplein naast de Goede Aanloop.’

‘Los van het geld wat we inzamelen, vinden we het belangrijk en waardevol om bewustwording te creëren. Mochten mensen dus meer willen weten over stamceldonatie, of de fietstocht interessant vinden, zijn ze welkom om langs te lopen en een praatje te maken. We zullen rond 8 uur 's ochtends beginnen met fietsen, en klaar zijn rond 10 uur 's avonds.’ Het idee om voor dit doel te fietsen komt voort uit het feit dat Marijn al stamceldonor was en de stichting donors vroeg om geld in te zamelen. ‘Ik ben inmiddels ook stamceldonor’, zegt Tim. ‘Het is een prachtig doel om hier voor te fietsen.’

Mensen die de actie willen ondersteunen kunnen kijken op de website: https://matchis.kentaa.com/ evenement/team-matchis- fietst-de-500 -van-tollebeek. De teller van de sponsortocht staat bij het ter perse gaan van deze krant op 1500 euro.