Sprookjes in het zand

KUINDERBOS

Vorig jaar waren er voor het eerst zandsculpturen te zien in het bos. Toen was het thema 75 jaar droog. Die route werd met 10.000 bezoekers en enthousiaste reacties zo’n succes dat de attractie geprolongeerd is, laat boswachter Harco Bergman weten. Het is de bedoeling dat de route blijft staan tot en met de herfstvakantie.

Sikke-Bart Frieling

De sculpturen zijn gemaakt door Sikke-Bart Frieling zand-architectuur uit Groningen.

Het zand dat gebruikt wordt is het zogenaamde woudzand, dit is een leemhoudend zand dat veel beschikbaar komt bij de natuurontwikkeling in het “Schoterveld” waar Staatsbosbeheer 80 ha voormalig landbouwgebied omvormt tot duurzame natuur. Juist dit zand is prima te gebruiken onder straatwerk maar ook prima geschikt om zandsculpturen van te maken. De firma Van der Wiel uit Drachten, die deze klus uitvoert, heeft de sculpturenroute mogelijk gemaakt.

De kosten van de route bedragen rond de 4000 euro, weet Bergman. ‘Zonder een sponsor is het niet mogelijk’, benadrukt hij. Bergman overweegt om ook een gift te vragen aan de bezoekers om op die manier een potje op te bouwen voor de toekomst. ‘We willen de zandsculpturen graag ieder jaar terug. Voor volgend jaar hebben we ook al een thema; de dieren in het Kuinderbos, maar het moet natuurlijk wel betaald worden.’

De boswachter wijst er nog eens op dat de sculpturen er staan om naar te kijken. ‘De bezoekers moeten er beslist niet met de vingers indrukken. Vorig jaar moesten veel sculpturen hersteld worden en dat kost ook weer geld. Het is puur om naar te kijken.’ Bij de sculpturen staat informatie over het sprookje dat afgebeeld is.

Route

De route is 3.5 km lang en voert over bospaden onder meer langs Klein Duimpje, de Gelaarsde Kat, de zeemeermin en het sprookjeskasteel. Het startpunt is 150 meter naast manege Kuinderbos aan de schoterweg 5a in Bant bij de handwijzer. Rijroute afrit 16 van de A6. Richting Luttelgeest. Eenmaal in het bos staat het eerste zandkunstwerk direct links. De route is met rode palen aangegeven.