Schip vaart zich twee keer muurvast in dag tijd

Kraggenburg

Het motorschip Essex heeft vrijdagmiddag ruim twee uur vastgezeten in de invaart van de Voorstersluis. Met het nodige geweld heeft de schipper het schip na twee uur zelfstandig los en in de sluis gekregen.

Het was niet de eerste keer dat het schip vast kwam te zitten. Eerder die dag schoot schipper Arjan Kroezen van Kroezen Scheepstechniek te hulp. Op Facebook beschrijft hij hoe hij dat deed:

'Vrijdagmorgen zagen we een geladen vrachtschip op het Ketelmeer vast liggen. Het schip had zich 20 cm omhoog gevaren en lag muurvast. De schipper was al geruime tijd bezig geweest het schip los te krijgen, maar zonder resultaat. Met de Big Bullet hebben we rondom het schip het zand weggespoeld waardoor het schip zichtbaar dieper kwam te liggen en we hebben een geul gespoeld naar de vaargeul. Na twee uur vol gas spoelen en trekken is het schip losgekomen.'

Voorstersluis

Later die dag is het schip voor de tweede keer vast komen te zitten in de Voorstersluis.

Opmerkelijk is dat Essex zeker 10 centimeter minder diep is dan de toegestane diepgang en dus prima in de Zwolsevaart zou moeten kunnen varen. Ondanks dat kwam het motorschip toch vast te zitten.