Noordoostpolder in top duurzame gemeenten

EMMELOORD

In de gemeente Noordoostpolder wordt per inwoner bijna zes keer zoveel zonne-energie opgewekt als in de rest van Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van Energievergelijk.nl.

Een inwoner uit de Noordoostpolder wekt jaarlijks gemiddeld 740 kWh aan zonnestroom op. Daarmee komt de gemeente op de derde plaats in heel Nederland. Uit gegevens van het CBS zijn er in de Noordoostpolder per 100 woningen ruim 11 adressen met één of meerdere zonnepanelen. Alleen op Ameland en in de gemeente Delfzijl wordt meer zonne-energie opgewekt. Het landelijke gemiddelde ligt op ‘slechts’ 126 kWh per inwoner per jaar. Ter vergelijking: een doorsnee huishouden verbruikt jaarlijks 3.500 kWh aan stroom. Dat landelijke gemiddelde haalt de gemeente Urk niet. Daar blijft het cijfer steken op 106kWh. Dronten en Steenwijkerland scoren met 439 en 309 kWh per inwoner ook ruim boven het landelijk gemiddelde.

 

Groene stroom

Uit de klimaatmonitor databank blijkt dat Noordoostpolder goed is voor 17.387 kWh per inwoner per jaar aan groene stroom. Het gemiddelde in Nederland ligt op een schamele 749 kWh. De hoge score van de Noordoostpolder is vooral te danken aan het grote aantal windturbines.

De energievergelijker maakte gebruik van CBS-cijfers uit de klimaatmonitor databank.

energievergelijk.nl