12 Dorpenloop: best koud en een verrassende winnaar

Noordoostpolder Twee in het oog springende feiten van de tweede Twaalfdorpenloop: Hardloopbegeleidingopmaat won niet en het was best wel koud. De Corner ging met de winst aan de haal. ‘Het was een prachtige dag’, vond Wilbert Mazereeuw.

De sponsor, motivator, samensteller en coach van het winnende team was een van de aanjagers om Urk in het parcours op te nemen. ‘Ik heb er heel wat appjes, mailtjes en belletjes aan besteed.’ Mooi als je dan ook nog met je team wint. ‘Eerlijk: Hardloopbegeleidingopmaat verscheen niet in de sterkste opstelling aan de start’, aldus Mazereeuw, ‘maar toch is het wel een verrassing dat wij wonnen.’ Vier minuten en 34 seconden bedroeg de voorsprong van de nummer één, bestaande uit lopers uit Urk en de Noordoostpolder, op nummer de twee.

Veel atleten vonden de kou wel meevallen. Hoewel: ‘Bij de start was het ’s ochtends echt wel koud’, vond Annemarie Rustenburg, die de eerste en langste etappe van Emmeloord naar Luttelgeest liep. ‘Ik had vooral last van de wind. Achter een boerderij ging het beter, maar daarna kreeg je telkens een klap van de wind.’ Ook op het parcours tussen Urk en Bant, in de middaguren, hadden de lopers het niet gemakkelijk door een felle tegenwind en winterse neerslag. Rien van der Velde van Berdi Sport en Groen Lopers: ‘Ik had een thermoshirt aan, dat was wat teveel van het goede.’

Trend

Primeur tijdens deze editie: de fietsers waren door de organisatie in de ban gedaan. Te gevaarlijk naar het oordeel van de organisatoren van AV NOP. Tot verdriet van Wilbert Mazereeuw. ‘Ik ben de eerste etappe nog meegefietst. Ik vind gewoon dat het bij de Twaalfdorpenloop hoort. Op verzoek ben ik er toch maar mee gestopt.’ Klaas Wilms is een van de organisatoren. Hij keek met een tevreden gevoel terug op de dag. ‘Ik zie een trend. Je ziet steeds meer teams die uit Urkers en andere polderbewoners bestaan. Het is vaker samen in plaats van Urk tegen de rest.’

Er deden minder teams dan vorig jaar mee: 71. De nummer laatst deed z’n naam, Fitte Valkies, geen eer aan (flauw, hè)? Emmeloorder Rob Kruis liep weer voor de Van der Valk Runners, die vorig jaar als derde eindigden en deze keer weer voor een plek in de top vijf gingen. Dat lukte. Kruis rende van Nagele naar Tollebeek. ‘Ik had last van m’n strot, maar je kan je team natuurlijk niet in de steek laten.’ Wat misschien ook hielp: ’s avond stond een heerlijk buffet gepland, bij Van der Valk vanzelfsprekend. Dat wil niemand, ook Rob Kruis niet, missen.

Harry de Ridder