In actie voor altijd vrolijke Melle: 50.000 euro nodig voor rolstoelbus

Luttelgeest - Familie, vrienden en hulpverleners van de 12-jarige Melle uit Luttelgeest zijn een inzamelingsactie gestart. Er is 50.000 euro nodig om voor Melle een rolstoelbus aan te kunnen schaffen. Kort na zijn geboorte waren er al vermoedens dat er met Melle iets niet klopte. Toen hij negen jaar was, werd het zeldzame clifahdd-syndroom geconstateerd.

Veel is er over dit syndroom niet bekend. Als gevolg ervan heeft Melle een verstandelijke beperking. Ook is hij minder mobiel. Ondanks zijn beperkingen ontwikkelt het jongetje zich in de loop der jaren tot een, zoals zijn omstanders omschrijven, lief en heel sociaal mannetje. Melle gaat zelfs lopen en kan later zelfs onder begeleiding de trap op komen. Al heel wat jaren gaat Melle bovendien naar de Zonnebloemschool in Emmeloord, waar hij met veel plezier naar de ZON-groep gaat en vriendjes en vriendinnetjes heeft.

Epilepsie

Maar in het voorjaar van 2018 gaat het mis. Melle krijgt een epileptische aanval. Hij komt in het ziekenhuis in Sneek te liggen en wat volgt is een zomer vol onzekerheid en zorgen. Uiteindelijk ligt Melle ook nog een aantal weken in het UMCG in Groningen. Daar zijn specialisten op het gebied van kinderneurologie. Tegen het einde van de zomer komt Melle weer thuis en lijkt de epilepsie onder controle.

Duidelijk is dan dat het ventje enorm heeft ingeleverd. Lopen gaat erg moeilijk en ook vindt hij het moeilijk om zijn balans te vinden. Hij valt met grote regelmaat, waardoor een rolstoel uitkomst biedt. Desondanks blijkt de stoere Melle een echte doorzetter. Hij kan aan de hand van vader en moeder, of begeleiders, nog wandelen. Soms kan hij zelfstandig een stukje lopen. Omdat Melle zo achteruit is gegaan, is een verbouwing aan het huis noodzakelijk.

Doneren kan hier

Melle slaapt inmiddels beneden in een noodkamer, samen met zijn vader en moeder. Hij kan de trap niet meer op. Er komt een nooddouche beneden en alles wordt klaargemaakt om het huis te verbouwen, zodat Melle thuis goed verzorgd kan gaan worden. Het proces van vergunningen en subsidies duurt maanden. In deze tijdspanne lijkt Melle aanvalsvrij te zijn en heeft iedereen goede hoop dat het met de juiste medicatie voorlopig goed gaat.

Helaas mag dat niet zo zijn. Eind februari 2019 komen de aanvallen in alle hevigheid terug en moet Melle opnieuw naar het UMCG. Daar ligt Melle nu al een flink aantal weken. Hij levert opnieuw in op zijn mobiliteit en loopt vrijwel niet meer. Eerder werd hij in de auto vervoerd, werd de rolstoel achterin opgevouwen en zat Melle op de achterbank. Maar dat gaat niet meer.

Actie

Melle geniet van reuring, sociale activiteiten, school en bovendien van autoritjes. Familie, vrienden en begeleiders willen hem dat blijven geven. En daarom is het tijd voor actie. Samen zetten ze een actie op om zeker 50.000 euro op te halen voor een rolstoelbus. Zonder zo’n rolstoelbus is Melle helaas afhankelijk van taxi’s en dat zal dan slechts op en neer naar school zijn, zodra dat weer mogelijk is. Voor de familie moeten bovendien uitstapjes, ziekenhuisbezoeken en familiebezoek mogelijk blijven.

Doneren kan hier

‘Een heel vrolijk en innemend mannetje’ 

Marloes Boekee (25), zzp'er in de zorg, uit Emmeloord coördineert de inzamelingsactie voor Melle. Sinds twee jaar zit zij als begeleidster enkele dagen per week bij het gezin van Melle in huis. ‘Ik ben heel erg close betrokken’, vertelt ze. ‘De begeleiding is intensief. Ik zit letterlijk in het gezin, krijg alles mee. Op deze manier kan ik net dat beetje extra bieden. Ik ken Melle nu een jaar of twee. Hij is een heel vrolijk en innemend mannetje. Je kunt echt niet om hem heen. Hij maakt met iedereen contact, heeft altijd hele grote glimlach op zijn gezicht.’

In twee jaar tijd kan er veel gebeuren, zag Marloes. ‘De problemen nemen toe. Het is lastig voorspellen, er is weinig bekend over het verloop. De epilepsie brengt de achteruitgang in versnelling. In een aantal weken is het echt snel gegaan.’

Marloes wil dat de actie voor Melle groots onder de aandacht komt. Alles grijpt ze aan om tot het streefbedrag te komen. Bedrijven, de Rotary, de krant. Allemaal krijgen ze bericht. Marloes: ‘Al is het 5 euro. Het is hartverwarmend om te zien dat mensen het verhaal horen of lezen en dan iets doneren. We gaan net zo lang door tot we die bus kunnen aanschaffen.’

Doneren kan hier

Met dank aan Marloes Boekee samengesteld door Alexander Drost