Twee Boxums naar NK dammen

Emmeloord - Vorig jaar kwam het er niet van, maar dit jaar doen de broers Daniël en Matheo Boxum samen een gooi naar het Nederlands kampioenschap bij de pupillen. ‘Ons doel is de top tien’, zeggen ze in koor.

Daniël (12) en Matheo (9) plaatsten zich voor het Nederlands kampioenschap in Den Haag door in de eigen kwalificatiegroep bij de beste vijf te eindigen. Daniël werd tweede, Matheo won zijn groep. Twee jaar geleden deed Daniël, die na de zomer naar de havo in Zwolle gaat, mee aan het NK bij de welpen en werd hij zesde. Na een jaar overgeslagen te hebben, is hij er nu dus weer bij op nationaal niveau. ‘Ik heb er heel veel zin in. Lekker lunchen met croissantjes, frikandelletjes en andere snacks’, zegt hij met een lach.

Bolleboos Matheo, die een klas heeft overgeslagen, heeft al meer ervaring met het spelen van grote toernooien. Hij werd Nederlands kampioen bij de welpen, maar bij de pupillen doen jongens mee in de categorie elf tot veertien jaar. Dat is andere koek. Vorig jaar werd Matheo gedeeld tiende. De top drie mag naar het EK en WK, maar als Matheo het zover schopt, bedanken zijn ouders voor de eer. ‘Op internationaal niveau is het speelveld voor hem nog te sterk’, weet moeder Ruth. Eén ding is zeker: de broers doen volgende week een bak ervaring op.

Elke dag trainen

Voor het interview hebben de broers Boxum vanzelfsprekend een dambord meegenomen. Al pratend spelen ze een paar potjes sneldammen. ‘Zo gaat dat thuis elke dag’, zegt Ruth. Ze trainen dag in dag uit en vader Alex, zelf een begenadigd dammer, bemoeit zich intensief met zijn zoons. Ze spelen al mee met de senioren van Damkring Emmeloord. Daniël is reserve, maar pakt zijn wedstrijden mee en Matheo behoort officieel tot het team. Deze week, als ze in hun vakantiehuisje in Hardenberg zijn, is het hek helemaal van de dam. Dan trainen ze heel intensief, zo’n vier uur per dag.

De broers gaan respectvol met elkaar om. Ze gunnen elkaar het allerbeste. Daniël: ‘We zijn ongeveer even goed.’ Matheo: ‘We hebben op het NK allebei gelijke kansen.’ Volgens de benjamin van het duo is Daniël heel goed in positiespel. ‘Ik ben beter in combinaties.’ Daniël: ‘Ik groei in de combinaties. Dat zegt mijn vader ook.’ Dan is het zo. Alex is voortdurend bezig om zijn zoons beter te maken. Wie weet bereiken ze de top, net als Roel Boomstra, tweevoudig wereldkampioen. Hij is hun grote voorbeeld. Ze zijn wild van dammen, volgen alle ontwikkelingen fanatiek, kijken op YouTube veel verslagen van damwedstrijden. Volgende week zijn Daniël en Matheo aan zet.

Harry de Ridder