Hema Emmeloord maakt ruimte voor zwerfboekenkast

Emmeloord - Winkelketen Hema opent volgende week in 55 filialen, waaronder ook de vestiging in Emmeloord, een zwerfboekenkast. In zo’n kast kunnen kinderen en ouders gelezen kinderboeken neerzetten en gratis meenemen. Ze kunnen de lectuur, herkenbaar aan een zwerfsticker, terugbrengen of verder laten ‘zwerven’ naar anderen.

De actie is een initiatief van de Hema Foundation, die er in een persverklaring op wijst dat bijna een kwart van de kinderen met een taalachterstand begint aan de basisschool. Dat percentage moet omlaag, vindt de stichting, die is opgericht in 2018 en streeft naar een samenleving ‘waarin iedereen mee kan doen aan het dagelijks leven’.

De winkelketen werkt in dit geval samen met Kinderzwerfboek, een programma van Nationaal Fonds Kinderhulp, dat negen jaar bestaat. Volgens een woordvoerder van Kinderzwerfboek zijn er in Nederland zo’n 2.900 zwerfboekenkasten. Die vind je in de meeste gevallen in of bij scholen, kinderdagverblijven en kinderboerderijen. 

‘Er zijn hier en daar ook al zwerfboekenkasten bij bedrijven, maar voor ons is dit een bijzondere stap van de Hema, omdat het gaat om zo veel filialen van een grote keten’, zegt de woordvoerder. ‘Dit is goed voor onze bekendheid en we hopen hierdoor nog meer kinderen en ouders te bereiken.’