Na 38 jaar is het mooi geweest op de markt

Emmeloord - Het zijn bekende gezichten op de donderdagmarkt in Emmeloord. Al zeker 38 jaar staat de worstenkraam van Kroeb trouw op de markt. Donderdagochtend stond de kraam er voor de laatste keer.

Compagnons Theo Kroeb en Ali Leeuwrik hebben er vele tientallen jaren gestaan. Eigenlijk waren ze er altijd, behalve als het stormde en daarom de dijk gesloten was. De keren dat dat gebeurde zijn waarschijnlijk op twee handen te tellen. Kroeb komt uit Enkhuizen, Leeuwrik uit Dronten.

Lief en leed

De hechte marktclub in Emmeloord verliest een bekend koppel. Veel vaste klanten kwamen donderdag nog eenmaal langs bij de kraam, die al die jaren niet alleen fungeerde als kraam voor lekkere worst, maar ook een sociale functie had. Lief en leed werd gedeeld. Altijd was er plaats voor een praatje, een oppepper, een bemoedigend woord en bovenal gezelligheid.

Eigenlijk konden Kroeb en Leeuwrik er al geruime tijd mee stoppen, maar de gezelligheid en saamhorigheid in en rondom de kraam en met collega's bleef ze doen besluiten naar de donderdagmarkt te blijven komen. Theo stond 38 jaar in Emmeloord, Ali 33 jaar. Nu is het echt mooi geweest.

Afscheid

Het afscheid van Theo en Ali bleef niet onopgemerkt. Van collega's op de markt kregen ze bloemen, voor Theo was er een fraai schilderij met daarop tulpen en de poldertoren.

Alexander Drost