Relatief rustige Koningsnacht op Urk

Urk - Een hoop lawaai op Urk zaterdagochtend 27 april. Traditiegetrouw begint de Urker Koningsdag daar altijd mee. Tussen 05:00 en 07:00 uur reden jongeren op brommers en scooters zonder uitlaat rondjes door het vissersdorp om hun dorpsgenoten wakker te maken voor Koningsdag. Een situatie die tijdelijk wordt gedoogd.

De politie hield een oogje in het zeil. Zo werd gecontroleerd of de brommerrijders in oranje hesjes nuchter waren en illegale deelnemers werden van de weg geplukt.

Tevens waren  tijdens de Koningsnacht een paar brandjes op Urk. De brandweer kreeg vier meldingen. Zo woedde bijvoorbeeld rond 23:15 uur een buitenbrand op de Griend en vlak voor zonsopkomst werd een container in brand gestoken op De Noord. De brandweer heeft alle brandjes geblust. Volgens de hulpverleners zijn de brandstichtingen door de jaren heen ‘normaal’ geworden tijdens de Koningsnacht in het dorp.

Ook dit jaar werd op de rotonde De Akkers/Damlaan weer brand gesticht. Hierdoor werden verkeersborden en een lantaarnpaal vernield. De rotonde is een vaste plek waar tientallen jongeren naar de brommerrijders komen kijken. In 2017 en voorgaande jaren liep het uit op ongeregeldheden. Toen gingen twee auto's in vlammen op en werden meerdere vandalen aangehouden. Daarom werden er, netzoals vorig jaar, ook nu camera’s opgehangen om de orde te handhaven.

Volgens de politie en gemeente is de nacht relatief rustig verlopen op Urk. Op de brandjes, een aantal uitgeschreven boetes en overlast van vuurwerk na, ging het goed. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Alle deelnemers van het brommerrijden hielden zich aan de regels.

De gemeente heeft de troep op de rotonde opgeruimd. Terwijl de laatste brommers nog langs scheurden, begonnen de vroege vogels al met het uitstallen van hun spulletjes voor de vrijmarkt in het Wilhelminapark.