POLDERHEMEL | Wolkenbanden

Emmeloord - Bij opnamen van veraf genomen, zoals vanaf de aarde, zien we de wolkenbanden evenwijdig en gelijkmatig van breedte. Jupiter lijkt dan een platte schijf. De situatie wordt geheel anders als van nabij wordt gefotografeerd.

Aflevering 1225 15 MEI – 22 MEI
 
 

Vertekening door perspectief

Van nabij zien we niet de helft van Jupiters oppervlak, maar veel minder. De details voorop lijken veel groter, die aan de rand van het beeld veel kleiner in verhouding. De wolkenbanden worden ook zo vertekend: breed op de voorzijde, smaller naar de randen toe door de grotere afstand. Zo ontstaat ook veel meer de indruk van een bol. Nooit eerder werd Jupiter zo vastgelegd omdat geen enkele ruimtesonde zo dichtbij kwam. |Opnieuw laat Jupiter hier heel mooi de hevige turbulentie in zijn atmosfeer zien. De opname is in februari 2019 gemaakt. De Juno-missie is verlengd tot in 2021. Vele aspecten van de reuzenplaneet worden in detail onderzocht.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 18 mei)

Zon op: 05.36 uur; onder 21.32 uur.
Maan op: 20.58 uur; onder 06.18 uur (zondag).
 

Maan

 
Op zaterdag 18 mei is het om 23.11 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Weegschaal). De maan komt niet hoog aan de hemel. Na zaterdag neemt de schijngestalte weer af en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel.
 

Planeten

 
In de ochtend, kort voor de zon opkomt zijn rond het zuiden Saturnus (l) en Jupiter (r) te zien. In de avond als het donker is geworden zien we Mars vrij laag in het westnoordwesten. Mars gaat nu rond 00.32 uur in het noordwesten onder. Hij staat inmiddels op 352 miljoen kilometer van de aarde en is daarom niet helder meer. Hij staat in sterrenbeeld Tweelingen. De zichtbaarheid neemt geleidelijk af terwijl Mars de zon (schijnbaar) nadert.
 
René P. Elings
tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.