Open Dagen Culturele broedplaats LAB 32

Marknesse - Culturele broedplaats LAB 32 in het gebouw van voormalig Waterloopkundig Laboratorium aan de Voorsterweg 32 houdt 18 en 19 mei Open Dagen van 10.00 tot 18.00 uur.

Nadat het gebouw een aantal jaren had leeg gestaan wegens gebrek aan een nieuwe bestemming, is het in 2006 gekraakt met een ideëel oogmerk. Het plan was om naast een kleine woongroep, een aantal ateliers voor kunstenaars en ambachtslieden, en studio's voor muzikanten en podiumkunsten in te vestigen. Na een aantal succesvolle, maar ook roerige jaren waarin de bulldozers geregeld op loer lagen ontstond een min of meer gedoogconstructie door de eigenaar van het pand en de Gemeente Noordoostpolder. Dat kwam mooi van pas want kraken was inmiddels verboden.


Nieuwe eigenaar

Omdat het gebouw niet voor een andere bestemming in aanmerking komt en sympathie is voor de culturele activiteiten, is er een nieuwe situatie ontstaan met een stabielere ondergrond. Er wordt nu een vergoeding betaald aan de eigenaar plus de garantie dat de bewoners en gebruikers zelf het omringende erf en de buitenkant het gebouw onderhouden en verbeteren. Ook moeten inpandig de bouwkundige gebreken aangepakt worden en hierbij scheelt het dat er een aantal handige (jongens en meisjes) onder de bewoners- gebruikers zitten.

Tevens is een officiële vergunning in het verschiet van de gemeente Noordoostpolder voor de nieuwe stichting Culturele Broedplaats LAB 32 met de zelfde ideële uitgangspunten:  voor een redelijke prijs werkruimte bieden aan beroepsmatige kunstenaars en klein ambachtelijk bedrijf en voor een beperkt aantal inclusief bewoning.

Komt dat zien 

Tijdens de open dagen zullen de deuren van de ateliers en studio’s wijd open staan maar ook in de rest van het gebouw is het werk van atelierhouders en gastexposanten te zien. De werkzaamheden zijn zeer gevarieerd: Zo is er een atelier waar handmatig stoffen worden bedrukt, een glazeniersstudio voor het maken en restaureren van glasramen, een pottenbakkerij, een meubelmaker en een edelsmid. En natuurlijk wordt er getekend, geschilderd en aan vrije vormgeving gedaan. Tevens is er een werkplaats en opslag voor het voorbereiden en organiseren van buitenfestivals zoals het jaarlijkse Oordfestival in Emmeloord. Ook  is er een ambachtelijke poffertjesbakker die zijn eigen mobiele poffertjeskramen bouwt. Roulerend in de verschillende ateliers zijn er de hele dag muzikale optredens en aan het einde van de middag feestelijke happening in de kantine