STOPPELS | KRAGT-taal

MOEDERLIEFDE, wat is er mooier? Volgens mij kan daar geen enkele liefde mee wedijveren. Het is de liefde waar geen kind buiten kan. Het fundament waarop een kind kan groeien en gedijen.

Maar Moederdag zegt mij niet veel. Het is bedacht door en voor de middenstand om er mee te verdienen. Liefde is onbetaalbaar, niet te koop en vraagt geen cadeaus. Maar Moederdag is leuk voor gelukkige gezinnen met kleine kinderen. Helaas zijn lang niet alle gezinnen gelukkig, maar het verlangen is er wel, er is geen mens die niet naar geluk verlangt.

Echte liefde

Muziek, liedjes, poëzie en romans gaan veelal over liefde. En zie eens met hoeveel liefde veel mensen hun tuin verzorgen of vrijwilligerswerk doen. De meeste mensen zijn aardig en van goede wil is mijn ervaring. En toch botert het vaak niet. Veel strijd om het gelijk, dat brengt geen geluk. Veel geweld om geld, dat is het niet waard. Liefde gaat niet ‘over’ of ‘voorbij’ zoals we nogal eens horen als de partners voor zichzelf kiezen. Trouw en vertrouwen is dan ook over en voorbij. Echte liefde is: het geluk van je partner voor dat van jezelf te laten gaan en de ander voor jou, dat gaat samen goed. Echter niet vanzelf, dat vraagt offers. Liefde heeft eeuwigheidswaarde, het hoogste om na te streven.

Ik was jong in de jaren vijftig en zestig. Met de liefde was het toen mager gesteld in die naoorlogse grote gezinnen. Gevoelens waren taboe, iets waar je je voor schaamde. Het ‘zondig-zijn’ werd een kind al vroeg ingeprent (boze dat ik heb gedaan, zie het Here toch niet aan). Daar moeten we, terecht! niets meer van hebben.

Geen heiligen

We mogen onze gevoelens uiten… toch blijft dat een dingetje.
Want om jezelf te laten zien is veiligheid en liefde onmisbaar. Moederliefde is wellicht de meest onbaatzuchtige liefde maar moeders zijn geen heiligen noch opvoedkundigen. Gewoon mama's die blij waren toen ze afgelopen zondag verwend werden door hun kinderen en als er geen kinderen waren of niet meer zijn...dan verdienen ze extra liefde van hun partner. Kan vandaag en morgen ook nog en altijd…..

Mefkragt@gmail.com