Poëzieroute rode draad Zomer op Schokland

Schokland - Het Cultuurbedrijf Noordoostpolder houdt van 23 juni tot en met 22 september ‘Zomer op Schokland’ met als rode draad de internationale kunstroute ‘Dichter op het Land’.

Het zomerfestival is een idee van Peter de Haan, voormalig directeur van het Cultuurbedrijf Noordooostpolder. Hij wilde alle disciplines van het Cultuurbedrijf bijeenbrengen op één locatie en dat is Zomer op Schokland met poëzie in combinatie met land-art.

20 kunstwerken

Op en rondom het Museumterrein worden in de weekenden diverse live optredens gegeven, allemaal in het overkoepelende thema ‘poëzie’. Gedurende de hele zomer is de unieke internationale kunstroute ‘Dichter op het Land’ te bewonderen met maar liefst 20 kunstwerken.

De kunstwerken worden vergezeld door relevante en speciaal geselecteerde poëzie. De 5 kilometer lange route start bij Museum Schokland op de terp Middelbuurt en leidt vervolgens over de Noordpunt van het voormalige eiland.

Bezoekers die de route lopen kunnen bij ieder kunstwerk een gedicht meenemen uit een kastje dat bij het kunstwerk staat en dit bundelen in een eigen boekje, waarvan ze het kaft meekrijgen. ‘Op het einde van de wandeling heb je dan een eigen dichtbundel samengesteld’, zegt Pat van Boeckel.

De makers van de kunstwerken komen onder andere uit Australië, Zweden, Oostenrijk en Italië. Projectleider van ‘Dichter op het Land’ is Pat van Boeckel van Rerun Productions; de club die onder meer verantwoordelijk was voor de succesvolle expositie “Drift” in het Waterloopbos.

Blind Vuur

Locatietheatergezelschap Prins te Paard zal in de tweede helft van september een tiental voorstellingen spelen van het stuk ‘Blind Vuur’ op de Zuidpunt van Schokland. ‘Blind Vuur’ gaat over de laatste vuurtorenwachter op Schokland Jacob van Eerden, die na de drooglegging van de Noordoostpolder er maar niet aan wennen kan dat zijn zee verdwenen is’, vertelt Rutger Bergboer van Prins te Paard uit Nagele. Een echte rauwe, poëtische en beeldende locatietheatervoorstelling op de voormalige zeebodem bij de Zuidpunt van Schokland. Een theaterbeleving zoals men die gewend is van Prins te Paard: vol vuur, passie en emotie.

Randprogrammering

Gedurende de gehele festivalperiode zijn in de weekenden speciale optredens van dichters, performers, musici en andere gezelschappen. Namen die al vast staan zijn de vermaarde flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel, Freek de Jonge en Dichter des Vaderlands Tsaed Bruinja. Maar ook is gedurende de hele periode van Zomer op Schokland een prachtige expositie te zien van fotografe Saskia Boelsums in de pastorie van de museumkerk.

Entreebewijzen kan men vanaf 1 juni verkrijgen via (de website van) Museum Schokland. www.museumschokland.nl