Gymzaal duurzaam ingepakt

Emmeloord - Wethouder Anjo Simonse heeft woensdagmiddag de eerste gasloze gymzaal van Noordoostpolder geopend aan het Skagerrak in Emmeloord.

‘Een mooie oplossing voor een oud gebouw’, zei Simonse bij de opening van de compleet gerenoveerde en bijzonder duurzaam gemaakte gymzaal. ‘En daarbij is het ook nog eens veel goedkoper dan nieuwbouw.’ De gemeente investeerde een half miljoen euro in de operatie, maar nieuwbouw zou beslist het dubbele kosten, weet de bestuurder. Bij de opening toonden de bouwers van bouwbedrijf Doorn, installatiebedrijf Hartman van Urk en architectenbureau Korfker met trots alle duurzame snufjes waarmee de zaal voorzien is.

Energie uit gymende kinderen

Zelfs de energie die gymende kinderen vrijmaken wordt hergebruikt, dankzij het inventieve klimaatsysteem waarbij warme lucht uit de zaal ingezet wordt als energie voor de warmtepompen. Dak, vloer en muren zijn geisoleerd, waarbij de oude hal als het ware in nieuw verpakt is. Zonnepanelen zorgen voor duurzame energie en daarop aangedreven warmtepomp verwarmt de hal. De verlichting bestaat uit LED en reageert op beweging.