Sponsors gezocht voor realisatie beleeftuin Talma Hof

Emmeloord - Een groep mantelzorgers en medewerkers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land hebben de handen ineen geslagen voor het realiseren van een beleef en beweegtuin voor bewoners van verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord.

Hiermee willen ze de bewegingsvrijheid voor bewoners met dementie verruimen en de bewoners stimuleren door beeld, geluid, geur en voorwerpen die in de tuin aanwezig zijn. Dit heeft een positief effect op het welbevinden van de bewoners.

Moestuin

Op de afdeling Roggeveld wonen relatief jonge mensen, allemaal tussen de 60 en 70 jaar. Kort geleden stonden deze bewoners nog volop in het leven en hadden ze zware beroepen zoals monteur of boer, waarbij ze veel in beweging en buiten waren. De huidige huisvesting biedt ze te weinig vrije bewegingsruimte in de buitenlucht, wat het welbevinden in de weg staat. Rondom Talma Hof is een groot grasveld dat zich leent voor het realiseren van een beleef en beweegtuin. Naast vrije beweegruimte, kunnen de bewoners ook verschillende dingen ‘beleven’. Het plan is om een moestuin te realiseren, rustige hoekjes om te zitten, bewegingsapparaten speciaal ontwikkeld voor de doelgroep en de aanwezigheid van dieren. Hiervoor is vrijwillig en belangeloos een totaalplan ontwikkeld door Vincent Herzog van Hofland Hoveniers uit Emmeloord.

Om de beleeftuin financieel mogelijk te maken is sponsoring nodig. Ook worden vrijwilligers gezocht die kunnen helpen bij de aanleg van de tuin en het onderhoud. Hiervoor is de website www.talmatuin.nl in het leven geroepen, waar meer informatie te vinden is en een donatie gedaan kan worden. De website is geheel kosteloos verzorgd door Recreate uit Rijssen. Ook is er een Facebookpagina ‘TalmaTuin’, waar de ontwikkelingen rondom de beleeftuin gedeeld worden. De initiatiefnemers en samenwerkingspartners hopen op een mooie beleeftuin die het welbevinden van de bewoners zal vergroten en waar ze hopelijk deze zomer al van kunnen genieten.