Fairtrademarkt zaterdag in Emmeloord

Emmeloord - Op de Fairtrademarkt op zaterdag 25 mei in Emmeloord staan faire producten uit ontwikkelingslanden én Noordoostpolder centraal. Fairtrade gaat over eerlijke handel, ver weg en dichtbij.

Iedere laatste zaterdag van de maand is er streekmarkt op het Kettingplein in Emmeloord. Plaatselijke producenten kunnen hier hun producten voor een redelijke prijs rechtstreeks aan de consument verkopen. Een gedachte die aansluit bij Fairtrade. ‘Fairtrade gaat dus zowel over producten van ver weg als van dichtbij’, zeggen Annie van Zwol en Agnes Olgers van de Fairtradecommissie van de stichting Pioniers van de Toekomst. De Fairtradecommissie wil aansluitend op nationale Fairtradecampagnes, meer aandacht voor eerlijke handel in Noordoostpolder.

Op de Fairtrademarkt, die van 10.00 tot 16.00 gehouden wordt, staan kramen van Hendrikes Farm, Fruitbedrijf Hoekstra, De Orchideeënwinkel, de Wereldwinkel, Coco Lepelie en Groeizaam. In de kraam van de Voedselpioniers van stichting Pioniers van de Toekomst presenteert imker Arend Netjes honing uit Noordoostpolder. Daarnaast is er een kraam met informatie en lespakketten over Fairtrade. Kinderen kunnen hier een kleurplaat halen.

(H)eerlijkste taart

Hoogtepunt is de verkiezing van de (h)eerlijkste taart. Een wedstrijd waar men zich tot 18 mei voor kon aanmelden. In het kader van de landelijke campagne voor Fairtrade bananen, moeten de taarten banaan als ingrediënt bevatten. De taarten moeten vóór 14.00 uur ingeleverd worden bij de taartenkraam van de Fairtradecommissie. Om 15.30 uur worden de winnaars bekendgemaakt door de jury bestaande uit Colinde de Nijs van restaurant le Mirage, sporter Maaike Smit, bakker Hendrik Schaap en wethouder Anjo Simonse. ‘Maar het oordeel van het publiek telt ook mee, dus we nodigen iedereen uit om te komen proeven.’