Mecha-Service levert unieke machine af: ‘Een enorme stap vooruit’

Emmeloord - De glimlach kan eigenlijk niet breder. Vol trots zit Martijn Heijboer in de stoel van een nieuw af te leveren Agrifac Condor.

Door Alexander Drost

Heel wat uurtjes heeft Heijboer in de cabine gezeten om alle opties te testen. De klant krijgt een prachtmachine, maar tegelijkertijd leert het personeel van Mecha-Service veel over de nieuwste technieken. ‘Dit is een hele grote stap vooruit’, glimlacht hij.

De Agrifac Condor kan plaatsspecifiek een variabele afgifte geven per dop. Dat kan via een taakkaart, die van tevoren is gemaakt met een drone of via satellietbeelden. De gegevens worden omgezet naar het GPS-systeem. Concreet betekent dat dus dat de data vanuit de taakkaart direct kan worden omgezet in een toepassing, in dit geval het afgeven van gewasbeschermingsmiddel. Grootste voordelen: verzorging op plantniveau, het reduceren van drift en altijd de perfecte druppelgrootte.

Uniek

‘Qua boombreedte en type spuit (45 meter) is dit een type machine waar we er meer van hebben lopen’, vertelt Heijboer. ‘Wat deze machine uniek maakt, is de manier van spuiten. Deze machine kan middelen rechtstreeks injecteren in de spuitboom. Normaal gesproken heb je in de grote tank water, gemixt met gewasbeschermingsmiddel. Dat gebeurt bij deze machine niet. We gebruiken de hoofdtank voor schoon water, en op het moment dat je gaat spuiten, dan injecteert een pompje het middel rechtstreeks de leiding in. Door de tank met schoon water heb je minder last van restvloeistoffen. Op het moment dat het middel in de leiding zit, kun je per dop variabel gaan doseren.’

Iedere dop in de 45 meter lange spuitboom heeft een eigen computertje en wordt apart aangestuurd. Een dop kan 100 keer per seconde open en dicht. Dat is enorm snel. ‘Wat je daarmee doet is variëren’, vertelt Heijboer.

‘Het basisniveau kun je bijvoorbeeld op 70 Hertz (70 keer per seconde open en dicht) zetten, maar per dop kun je dit wijzigen. Zo kan de ene dop op 100 Hertz staan, die ernaast op 70, en die daarnaast op pak ‘m beet 30. De waterdruk blijf ondertussen gelijk. We kunnen hierdoor een verschil in afgifte regelen. De afstand tussen twee doppen is 25 centimeter. Zo lang de techniek van de taakkaart het aan kan, kun je blokjes maken van 25 bij 25 centimeter. Zo nauwkeurig kun je toedienen. We werken met grotere computers dan ooit’, klinkt het tevreden.

Sprong

In Nederland lopen nog niet veel dergelijke systemen, vertelt Heijboer. Het systeem is volgens de eigenaar van Mecha-Service uit Emmeloord een mooie stap richting de toekomst. ‘We hadden GPS, dat werd toen precisielandbouw genoemd. Toen kwamen er taakkaarten. Maar die kaarten deden niet minder dan over de hele boombreedte vertellen hoeveel afgifte er plaats moest vinden. Wat we nu hebben is een mooie stap vooruit in de techniek, want zonder dat waren we hier nooit gekomen.’

Hoewel het een mooie ontwikkeling is, daar verwacht Heijboer dat de techniek pas aan het begin staat. ‘Uiteindelijk wordt de volgende stap dat alles geregistreerd gaat worden met camera’s. Die techniek is bij Agrifac al in ontwikkeling. Over de hele boom zitten dan om de 3 meter camera’s gemonteerd. Die camera’s scannen 3 meter voor de boom het gewas. Dat kan betekenen dat als er een afwijking in het gewas wordt gesignaleerd, een bepaalde dop meer gewasbeschermingsmiddel gaat afgeven. Dat gebeurt real-time. Dan heb je geen drones en taakkaarten meer nodig. Die kaarten worden dan terplekke gemaakt. Nee, waar we nu naar staan te kijken is nog lang niet het eindpunt. Dit is een enorme stap vooruit, een sprong haast.’