Open dag in vleesvarkensstal van Van Vilsteren

Kraggenburg - De familie Van Vilsteren nodigt boeren en burgers uit voor de open dag in hun nieuwe duurzame en diervriendelijke vleesvarkensstal op 18 mei in Kraggenburg. De familie heeft in Kraggenburg een gesloten varkenshouderij.

Biggetjes die op hun bedrijf worden geboren, groeien er op tot volwassen varkens. Om de opgroeiende biggen in hun bedrijf meer ruimte en comfort te bieden, bouwden Kees, Rikie en Rob van Vilsteren een gloednieuwe toekomstgerichte vleesvarkensstal. De innovatieve varkensstal wordt aanstaande zaterdag 18 mei geopend met een feestelijke open dag voor boeren en burgers. Een unieke kans om de stal van binnen te bekijken en om met eigen ogen te zien hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij.

Maatlat

De nieuwe varkenshouderij van de familie Van Vilsteren voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat betekent dat de nieuwe stal voldoet aan strenge eisen om het milieu minder te belasten en de varkens meer welzijn en gezondheid te bieden. Zo investeerden Kees, Rikie en Rob in een luchtwasser die 85% ammoniak, geur en stof uit de stallucht filtert. De omgeving ervaart daardoor veel minder overlast van de nieuwe stal. In de stallen heerst ’s zomers en ’s winters een aangename temperatuur voor de dieren.

Daarvoor zorgt de slimme klimaatcomputer en een innovatief systeem waarbij warmte uit de stallucht wordt terug gewonnen. De teruggewonnen warmte wordt gebruikt om koude ventilatielucht die van buiten de stal wordt binnengelaten, voor te verwarmen. Het nieuwe systeem voor warmteterugwinning helpt de familie Van Vilsteren om jaarrond een comfortabel en gezond klimaat voor hun varkens te creëren. Om de jonge biggen extra comfort te bieden, zijn hun hokken uitgerust met vloerverwarming. Door het gebruik van duurzaam terug gewonnen warmte, verbruikt de nieuwe stal nagenoeg geen fossiele brandstoffen.

Speel- en leefruimte

De nieuwe stal is ruimer van opzet en biedt daardoor veel speel- en leefruimte aan de dieren. De stal is uitgevoerd met speciaal varkensspeelgoed om het varkens echt naar hun zin te maken. Een computergestuurd voersysteem zorgt ervoor dat elk varken in de nieuwe stal een uitgebalanceerde maaltijd krijgt met de juiste vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Gezonde voeding helpt de dieren voorspoedig op te groeien en in topconditie te blijven.

Varkens zijn zinlijke dieren. In de speciaal ontworpen hokken leren de varkens om hun behoefte op een bepaalde “toiletplek” te doen. De hokken en de dieren blijven daardoor schoon. Schone hokken zorgen voor meer comfort voor de dieren en minder (bron)waterverbruik bij het schoonmaken. Om het risico op brand in de stal zo veel mogelijk te beperken investeerde de familie van Vilsteren in brandwerende maatregelen.

De open dag aan de Paardenweg 15 in Kraggenburg duurt deze zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.