Vissersbond niet ‘verurkeren’

Emmeloord - De ereleden van de Nederlandse Vissersbond: Leen de Keijser, Jurie van den Berg, Huub Tanis en Lubbert Schregardus openden vrijdag het nieuwe anderhalf miljoen euro kostende kantoorpand aan Het Spijk 20 op Urk.

Tegelijk vierde de bond haar 85-jarig bestaan. Die geschiedenis begon destijds ook op Urk toen de bond in 1934 een houten kantoor aan de Urker haven betrok. De Vissersbond verhuisde later naar Emmeloord waar het een huurpand betrok aan de Eco. Nu is de bond terug naar daar waar het begon en wel in een gloednieuw duurzaam en toekomstgericht eigen pand.

Voorzitter Johan Nooitgedagt is blij met de terugkeer op Urk, maar zei bij de opening dat hij wel de opdracht meekreeg om ervoor te waken dat de bond niet gaat ‘verurkeren’. Aanvankelijk wilde de bond een ambitieus kotterachtig pand, maar dat bleek een te duren wens.

Maritieme sfeer

‘Het is een rechthoekig pand geworden dat met een open vide en veel glas transparantie ademt, we hebben veel vergaderruimte – de grote vergaderzaal beneden is met panelen in vier delen te splitsen – en zijn dankzij zonnepanelen en een warmtepomp bijna energieneutraal. Het gebruik van rvs en de aankleding zorgen voor een maritieme sfeer. Je moet wel zien dat we een visserijkantoor zijn’, aldus Nooitgedagt.

Het gebouw is ontworpen door KC Bouwburo & Ingenieurs. Daarnaast hebben installatiebedrijven Hoekstra Installatie BV, Heluto en SB Installatietechniek de nodige technische snufjes in en om het pand verzorgd.