Stralingsbewust 5G NOP eist eerst onderzoek risico’s 5G

Emmeloord - Een groep verontruste inwoners van Noordoostpolder, genaamd Stralingsbewust 5G NOP, wil dat de gemeente eerst onderzoek doet naar de gezondheidsrisico's van het 5G netwerk, voordat dit netwerk uitgerold wordt in de polder.

Een petitie van deze strekking, ondertekend door 600 inwoners, werd maandagavond door Maroesja van den Berg uit Rutten overhandigd aan de fractievoorzitters van de gemeente Noordoostpolder.

Zorgen gezondheid

De groep is deze petitie gestart omdat zij zich zorgen maakt over de gezondheidsrisico’s van 5G. ‘Er is geen bewijs dat het 5G netwerk veilig is voor mens, dier en natuur. De straling van dit mega netwerk (om de 200 meter zendmasten) is vele malen hoger dan de stralingsnorm die is toegestaan door de Europese Raad. Kan dit zomaar uitgerold worden zonder eerst zeker te weten dat er geen gezondheidsrisico's zijn?’, vraagt de groep zich af.

‘Wij staan voor eerst denken en onderzoeken en dan doen. Wij vinden het van belang dat de gemeente Noordoostpolder zich hard maakt voor de bescherming van de burgers uit de gemeente. Door gedegen en onafhankelijk onderzoek te doen naar de gevolgen van 5G. Is dit veilig voor mens, dier, milieu? Niemand heeft 100% kunnen aangeven dat het veilig is!’

Rechtszaak

De fractievoorzitters reageerden maandag positief op de petitie. ‘We zullen ons er in verdiepen’, lieten ze Stralingsbewust 5G NOP weten. Rien van der Velde van de PvdA vindt dat de lokale politiek zelf initiatief kan nemen over wel of geen 5G en refereerde aan de actie tegen schaliegas. Landelijk zijn er meer actiegroepen en er is inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen opgelegde straling.