Eigen onderkomen voor voedselhulp-stichting

Emmeloord - De stichting Samen Zijn We Er Voor Elkaar heeft een eigen onderkomen gevonden bij Deelwerk-NOP aan de Randweg 25 in Emmeloord.

De oprichters van de stichting, Franklin en Maria Wendels, zijn bijzonder in hun nopjes met de plek die ongeveer 60 vierkante meter groot is. De stichting die voedselpakketten uitdeelt aan mensen die niet in aanmerking komen voor de Voedselbank, maar nauwelijks geld hebben om hun kostje bijeen te scharrelen, dreigde door het ontbreken van een eigen opslag en uitdeelplek te moeten stoppen. Dat terwijl er inmiddels 167 cliënten zijn. Daarnaast is er nog een wachtlijst, die gestaag weggewerkt wordt.

‘We hebben dit werk 2,5 jaar vanuit ons huis aan de Saturnusstraat gedaan, maar dat mocht niet meer van de woningbouwcorporatie. Het groeide en werd te bedrijfsmatig. Dat begrijpen we ook wel. We hadden veel aanloop en opslag in huis, maar daardoor dreigde het einde van onze stichting. Deelwerk-NOP bood ons deze plek aan. Daar zijn we heel blij mee.’

Zelf meegemaakt

Franklin en Maria begonnen de stichting als ervaringsdeskundigen. ‘We hebben het allemaal zelf meegemaakt om te leven onder bewindvoering en dat er nauwelijks geld was om eten te kopen. We mochten op een gegeven moment brood uitdelen en ontdekten dat het heel dankbaar werk was en er behoefte is aan iets voor mensen die niet naar de Voedselbank kunnen. Toen zijn we dit gestart.’

De stichting zit nu twee maanden aan de Randweg en dat bevalt prima. In de nieuwe hal wordt het voedsel dat binnenkomt door zes vrijwilligers verdeeld over de kratten waarin de pakketten worden uitgedeeld. Bij Samen Zijn We Er Voor Elkaar kunnen cliënten iedere dag vers brood halen. En iedere donderdag na de marktdag in Emmeloord, is er verse groente. ‘We zijn zes dagen per week actief. De mensen moeten het zelf ophalen, maar voor gehandicapten en ouderen hebben we ook een bezorgservice’, zegt Maria. Citroen Dijkstra stelde de stichting een bestelauto beschikbaar.

Boodschappentas

Gezinnen die het nodig hebben krijgen geregeld een boodschappentas met vlees, beleg en andere lekkernijen. De stichting helpt mensen niet alleen bij het dagelijks eten, maar ook in praktische zaken als het aanvragen van hulp bij verschillende instanties. De stichting kan dankzij sponsors een uitgebreid pakket aan levensmiddelen leveren. Wat er altijd tekort is zijn houdbare producten als: doucheartikelen, toiletpapier en wasmiddel, vertellen Franklin en Maria.

De twee maken zich over hun werk geen zorgen. ‘We blijven alleen maar groeien. Dat hadden we niet gedacht toen we eraan begonnen. We komen eigenlijk nog mensen tekort. We zouden nog wel rijders en vrijwilligers kunnen gebruiken’, doen de twee hierbij een oproep.

Meer informatie bij het bestuursecretariaat, telefoonnummer 06-31559925

Cees Walinga