POLDERHEMEL

Nu de zon ‘s nachts minder dan 18 graden onder de horizon komt, is de tijd van astronomisch donkere nachten voorbij.

Aflevering 1226

22 MEI - 29 MEI

‘Grijze’ nachten

Om astronomisch echt donker te zijn moet de zon in de nacht meer dan 18 graden onder de horizon zijn. Omdat dat niet meer gebeurt zal het de gehele nacht door een beetje schemeren. De lucht zal een beetje grijzig zijn, in het noorden naar lichtblauw neigend. In de tweede helft van juni is dit effect het sterkst. Voor wie lichtzwakke objecten wil waarnemen is dit een moeilijke perioden, tenzij men zuidwaarts reist, waar de zon ‘s nachts verder onder de horizon komt. In de streken binnen de noordelijke poolcirkel treden nu in het geheel geen donkere perioden op. In juni gaat in het gehele gebied de zon niet onder.

Aan de hemel valt deze week te bekijken

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 25 mei)
Zon op: 05.27 uur; onder 21.42 uur.
Maan op: 02.27 uur; onder 11.19 uur.


Maan

De schijngestalte van onze trouwe wachter is aan het afnemen. De maan is aan de ochtendhemel te vinden. Op zondag 26 mei komt de maan om 18.34 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Waterman, niet zichtbaar voor ons op dat moment).


Planeten

In de ochtend, kort voor de zon opkomt zijn van zuid tot zuidwest Saturnus en Jupiter te zien. In de avond als het donker is geworden zien we Mars laag in het westnoordwesten. Mars gaat nu rond 00.22 uur in het noordwesten onder. Hij staat inmiddels op 359 miljoen kilometer van de aarde en is dus niet helder meer. Hij staat in sterrenbeeld Tweelingen. De waarneembaarheid neemt nu aanzienlijk af nu het zo lang licht is. Voor het echt donker is, zinkt Mars al onder de horizon.

R.P. Elings

tel. 0527-699142

e-mail: rpelings@hotmail.com