SC Emmeloord: geslaagd feest voor jong en oud

Emmeloord - Het 75-jarig bestaan van SC Emmeloord is uitgebreid gevierd. Maarten Ebbers betitelde het feest als ‘geweldig’ en ‘super’. Het was een druk, gezellig en memorabel weekend voor alles en iedereen met een blauw-wit hart.

Voor de jongere garde was er een voetbalclinic, verzorgd door trainers van PEC Zwolle, en speelde het sterrenensemble van Creators FC een wedstrijd tegen een mix van spelers en speelsters van de jubilerende vereniging. Het mixtoernooi, de receptie annex reünie en de feestavond met de band ’n Keer wat anders waren ook een doorslaand succes. ‘Zaterdag was het bomvol en hectisch. Geschat wordt dat er zo’n 1000 toeschouwers op de jubileumwedstrijd zijn afgekomen’, aldus Ebbers. ‘Het was een spektakel. Mooier kon eigenlijk niet.’

Generatiekloof

De wedstrijd eindigde (een klein beetje gestuurd, maar wat maakt dat uit?) in een 7-5 zege voor het gelegenheidsteam uit Emmeloord. Hoe symbolisch? Harm van Wieren, net afgezwaaid als speler van het eerste, was er ook bij. ‘Een leuke ervaring, al kenden we bijna niemand van de tegenstander. Ik kende alleen Giel Beelen en Glen Helder.’ Gevalletje generatiekloof. De YouTube-sterren werden na afloop door de jeugd belaagd. Handtekeningen en selfies scoren, daar ging het om. Ook mooi: via een verloting en een sponsorloop door JO19-I werd 2250 euro ingezameld voor een goed doel, waarvoor Creators FC altijd speelt.

Harm van Wieren was, hoe kan het ook anders, ook van de partij bij de receptie en de feestavond. Hij maakte het niet te gek, want z’n vrouw staat op het punt van bevallen. Daarom was hij er ook in Erica niet bij, waar het eerste zondag gelijkspeelde (2-2). ‘Leuk om weer jongens, die ik een tijdje niet had gezien, te spreken.’ Voor veel anderen werd het wel een latertje. ‘Het dak ging eraf’, aldus Ebbers, die zondag constateerde, dat iedereen een zware avond in de benen had en iets trager dan normaal op gang kwam. ‘Wat niets afdeed aan de gezelligheid trouwens.’

Toernooi en clinic

Zondag waren alle velden weer bezet. Het mixtoernooi en de clinic door PEC Zwolle brachten net als de zaterdag veel mensen op de been. Henk Brugge, hoofd opleidingen bij PEC Zwolle en assistent-trainer van het Nederlands elftal onder 17 jaar, was een van de trainers die de jeugd van Sportclub meer inzicht in het voetbalspel trachtten te geven. Harm van Wieren deed mee aan het mixtoernooi. ‘Gewonnen. Ja, het ging er redelijk serieus aan toe, ook al stond er niets op het spel.’ Een afterparty sloot het meer dan geslaagde jubileumweekend af.

Voor Maarten Ebbers en Harm van Wieren, jarenlang aanvoerder van SC Emmeloord, kwam daarmee ook een eind aan een tijdperk. Het duo nam afscheid van het eerste en gaat verder in het derde. Maar liefst 16 jaar speelde Van Wieren in het eerste. ‘Het is mooi geweest. Een sprintje trekken gaat niet meer zo gemakkelijk, ik begin m’n spieren te voelen. Er staat een goede lichting jonge spelers met de juiste mentaliteit klaar om het over te nemen.’ Hoogtepunten? ‘Twee keer promotie en de wedstrijd tegen Flevo Boys voor de beker. Een supermooie ervaring. De rooien kwamen nog bij ons feest kijken want het was er toch wel erg gezellig.’ Net als afgelopen weekend.

Harry de Ridder